Ljiljana Spasić Osvajačica slobode 2016

Izvor: Mondo, 24.Sep.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljiljana Spasić Osvajačica slobode 2016

Izvršna direktorka organizacije građanskog društva Građanska akcija Pančevo, Ljiljana Spasić, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Osvajanje slobode" Fonda Maja Maršićanin Tasić.

Foto: Ilustracija/Screenshot

Nagrada je laureatu večeras uručena na svečanosti u ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

"Ovo priznanje mi govori da se vredi boriti za mir, slobodu, toleranciju, pravnu državu, razumevanje različitosti, dostojanstvo svakog pojedinca", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je Spasić, napominjući da smo svedoci uspostavljanja autokratskog režima jednopartijskog sistema.

Prema njenim rečima, neophodno je da verujemo da su ideali kojima težimo mogući a onaj koji se ne bori, upozorila je, već je izgubio bitku.

Uručujući joj priznanje, prethodna dobitnica nagrade Aida Čorović je rekla da je Ljiljana Spasić govorila glasno i hrabro i u vreme kada je to, u najmanju ruku, bilo opasno i da predstavlja dušu građanskog Pančeva.

U biografiji Ljiljane Spasić se navodi niz aktivnosti kao i da je 2010. pokrenula inicijativu za imenovanje Prolaza Srđana Aleksića, koji je izgubio život spasavajući život svog sugrađanina Bošnjaka.

Zaslužna je i za pokretanje i uspeh inicijative o imenovanju Trga Zorana Đinđića i postavljanje spomen ploče u centru Pančeva.

Nagrada Osvajanje slobode dodeljuje se svake godine 24. septembra na dan izborne pobede nad Slobodom Miloševićem 2000. godine, čini je skulptura vajara Mrđana Bajića i plaketa.

Fond Maja Maršićanin Tasić osnovan je 2001. sa idejom da očuva uspomenu na ženu koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.