Likovna kolonija Koreni u Žitorađi

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likovna kolonija "Koreni" u Žitorađi

Peta po redu, likovna kolonija "Koreni" u Žitorađi okupila je petnaestoro slikara iz zemlje i inostranstva koji su, radili na otvorenom u centru ove topličke varošice, a poseban doprinos dali u likovnim radionicama sa ovdašnjim školarcima koji se interesuju za slikarstvo.
Lični doživljaj žitorađske ravnice i slobodan izbor tema dovoljan su razlog za nastanak slika sa dušom, slaže se svih petnaestoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetnika koliko ih ove godine gostuje u koloniji Koreni u Žitorađi.

"Sve imate što je potrebno za slikarstvo. Imate i vodu potoka, imate  onaj šumarak tamo pored potoka, drveće, pa onda kad pogledam pozadinu, ne da je to lepo. Imate i planinu izdaleka. Znači sve može da se nabaci na platno", kaže Ildiko Slacki, Mađarska.
"Meni je veoma drago što sam ovde. Utisci su samo pozitivni. Ovaj kraj je veoma sličan mom kraju. Znači, mislim na arhitekturu, na ljude koji su veoma pozitivni", kaže Aleksandar Tanevski, Makedonija.
Svojim talentom, mesto među umetnicima zaslužili su i najmlađi za koje je organizovana likovna radionica.
"Podučavaju nas raznim stvarima, kako da crtamo, koje tehnike da koristimo", kaže Mihajlo Stanojević.
"Lepo mi je što mogu da se družim i naučim od mnogo iskusnijih od sebe", kaže Milica Jovanović.
"Ovi susreti sa umetnicima su dobri zato što ovde postoje umetnici vrlo različitih profila, različitih obrazovanja. Dolazimo iz različitih sredina i ovde u jednom prostoru pokušavamo da stvorimo različitu sinergiju", kaže Srećko Zdravković, Paraćin.
Kroz likovnu koloniju "Koreni" dosada je prošlo više od pedeset slikara iz zemlje i inostranstva. Od slika koje su poklonili organizatoru formirana je Zavičajna zbirka.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.