Lider HDZ uputio izvinjenje romskom poslaniku

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider HDZ uputio izvinjenje romskom poslaniku

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković izvinio se predstavniku romske nacionalne manjine i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju.

On je uputio izvinjenje zbog incidenta koji je izazvao član HDZ-a Stevo Culej uvredljivom porukom na Fejsbuk profilu Kajtazija.

Culej je na Kajtazijevom Fejsbuku objavio: "Poštovani Romi, ne verujte bivšem oficiru JNA, laže kao srpski cigan i nije deo vas hrvatskih Roma u Hrvatskom saboru, iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije vaš program suživota".

Etička komisija je ovaj sadržaj okarakterisala teškim kršenjem izbornog etičkog kodeksa.

Plenković je poručio da Culejeve uvrede nisu stav HDZ-a, a ni njegov, preneli su hrvatski mediji.

"I lično izražavam žaljenje za takav postupak. Izvinjavam gospodinu Kajtaziju ako se na bilo koji način našao povređenim. To nije stav HDZ-a, to nije moj lični stav", rekao je Plenković u predizbornoj kampanji u Velikoj Gorici.

Plenković je rekao da je u utorak, kao predsednik HDZ-a, u Saboru razgovarao sa zastupnikom Culejem, te ponovio da stranka i on lično drže da poštovanja prava nacionalnih manjina.

"Rekao sam da je takvo ponašanje nedopustivo, da takve komentare na Fejsbuku, koji je jedan specifični oblik komunikacije, neću tolerisati. Rekao sam gospodinu Culeju da se to više ne sme ponoviti", kazao je Plenković.

Istovremeno je izrazio spremnost na saradnju sa svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, a posebno, kako je rekao, sa romskom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.