Levi: Nema pomirenja proglašenjem takve osobe za sveca

Izvor: B92, 30.Jul.2016, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levi: Nema pomirenja proglašenjem takve osobe za sveca

Beograd -- Odlazeći Ambasador Izraela Josef Levi ne veruje da pomirenje i ljubav mogu biti dostignuti proglašenjem za sveca "osobe koja je bila deo ubilačkog režima".

To, kako kaže, misli kao udsko biće, Jevrejin i Izraelac.

Levi je u intervjuu za Danas, međutim, istakao da zvaničan Izraela o Stepincu prepušta ambasadi njegove zemlje u Zagrebu i Ministarstvu spoljnih poslova u Jerusalimu.

On je, ipak, ocenio da u Izraelu nisu "dovoljno svesni užasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustaškog režima", kao i da su "nedovoljno svesni današnje nostalgije prema toj monstrouznoj prirodi ustaša".

"To me uznemirava jer imamo odlične odnose sa modernom Hrvatskom i ti donosi takvi i treba da ostanu"", poručio je Levi.

Ambasador Izraela je dodao i da bi bio "vrlo tužan" ako bi general Milan Nedić bio rehabilitovan.

"Ne mešamo se u odlučivanje srpskog suda. To nije zahtev Izraela niti intervencija, ja samo izražavam želju, nadu da Pandorina kutije prošlosti neće biti otvorena na veoma neodgovoran način", rekao je Levi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.