Letonija: Suspendovana ruska televizija

Izvor: B92, 07.Apr.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonija: Suspendovana ruska televizija

Letonske vlasti suspendovale su na šest meseci emitovanje ruske televizije RTR u zemlji zbog "podsticanja na mržnju" i antiukrajinskih izjava.

"Smatramo da se mržnja i govor mržnje ne mogu opravdavati slobodom izražavanja", rekla je predsednica letonskog regulatornog tela za medije (NEPLP) Aija Dulevska u saopštenju.

Što se tiče televizije RTR, Letonsko regulatorno telo je konstatovalo teška kršenja važećih propisa uključujući "podsticanje na mržnju na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnovu rase ili nacionalnosti", i da je prema tome odlučeno da se zabrani emitovanje te televizije na šest meseci.

Posebno su pomenute dve emisije, emitovane u januaru i u julu 2015, za koje se smatra da su podsticale antiukrajinska osećanja i širile lažne informacije o ruskoj manjini u Letoniji.

Letonci su obavestili zvaničnike u Švedskoj gde je ta televizija registrovana.

Ova odluka doneta je samo nedelju dana posle zatvaranja lokalnog portala ruske agencije Sputnjik, koju podržava Kremlj. Riga optužuje Sputnik da je "sredstvo propagande" u Letoniji gde manjina koja govori ruski predstavlja oko četvrtinu stanovništva od dva miliona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.