Lešnikom protiv depresije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lešnikom protiv depresije

Kod lešnika je sve lekovito - kora, lišće, cvetne rese i plod.

Zbog toga je ovo koštunjavo voće (Corylus avellana) oduvek bilo omiljeno, naročito u doba Rimljana. Oni su lesku i kultivisali, pošto je na ove prostore doneta sa severne obale Turske. Smatralo se da je lešnik simbol mudrosti, kada bi obilato rodio, očekivali su dugu i hladnu zimu, a naredne godine mnogo beba. Najveći proizvođači u svetu su Turska Italija, Španija, Grčka, SAD.

Jezgro lešnika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je bogato dragocenim sastojcima, ulja ima čak 70 procenata, a u većim količinama prisutne su belančevine (hidrolizom se izdvajaju aminokiseline), ugljeni hidrati, šećer, mineralne materije, vitamin E, B- sitosterol, celuloza... Sadrži i vitamine B grupe, posebno B1 i B6, koji su važni za mišićnu masu i energiju, rad mozga i nervni sistem. Ako se unose u dovoljnoj količini, sprečavaju depresiju, pa se zato lešnik naročito preporučuje trudnicama da bi je izbegle posle porođaja, kada se češće javlja.

Vitamin A iz ploda povoljno deluje na kožu i kosu, zube i imunitet, jača i unutrašnje organe. Vitamin E takođe je značajan za vitalnost kože, povoljno utiče na krvne sudove, čuva srce. Vitamini K i F podstiču metabolizam, rast kose i pomažu koži da bude zdrava.

Lešnik je jak antioksidans jer sadrži fenolna jedinjenja, u svežim cvetnim resama i lišću nalaze se ogromne količine vitamina C, a u kori i lišću dragoceni katehinski tanini. Cvetne rese, kora i lišće se koriste u prevenciji i lečenju žutice, upale pluća i niskog pritiska.

Poput svakog biljnog ploda, ni lešnik ne sadrži holesterol. Ali, za razliku od drugih, ima sastojke koji smanjuju nivo holesterola u krvi. Omega 3 i omega 6 masne kiseline iz ovog voća održavaju vitalnost organizma. Zbog obilja magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa, kalcijuma, smatra se jednom od nutritivno najvrednijih namirnica.

U narodnoj medicini se od njega pravi čaj za obloge, koje se stavljaju na otvorene rane nastale zbog proširenih vena na nogama. Isti čaj se koristi i protiv hemoroida, a preporučuje se i protiv dijareje. Zajedno sa bademom, pistaćima i orasima, snažno sprečava srčane tegobe i čuva kardiovaskularni sistem.

Velika nutritivna i dijetoterapeutska vrednost doprinosi tome da je sve više zastupljen u konditorskoj industriji. U energetskom smislu je na vrhu namirnica, pa se preporučuje deci i mladima, sportistima, ali starijim osobama za održavanje vitalnosti i sprečavanja srčanog udara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.