Lekari: Alep postao velika klanica; SZO: Hitna evakuacija

Izvor: B92, 01.Okt.2016, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari: Alep postao velika klanica; SZO: Hitna evakuacija

Vašington -- Istočni deo Alepa koji je pod opsadom pobunjenika postao je "velika klanica", saopštila je organizacija Lekari bez granica (MSF).

Kako navode, to se dešava zbog “smrtonosnog napredovanja sirijske vojske uz podršku ruskih vazdušnih snaga”.

Sirijska vojska je uspela da uđe u još dva dela Alepa, dok je dogovoreno primirje koje su potpisali Moskva i Vašington, pred potpunim kolapsom, prenosi AFP.

Ujedinjene nacije upozoravaju na "humanitarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << katastrofu" u Alepu, koji je u fokusu novog nacrta rezolucije UN-a kojim se poziva na prekid neprijateljstava.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je za BBC da Vašington štiti bivši ogranak Al Kaide - Fateh al Šam Front, nekada poznat kao Al Nusra front u svojim pokušajima da svrgnu predsednika Bašara Al Asada.

Prema navodima za Opservatorje za ljudska prava, sirijska vojska je odlučna da, po svaku cenu, povrati sve oblasti grada Alepo, a od juče su pojačane vojne akcije koje napreduju ka centru ovog grada.

Opservatorija navodi da su od početka vojne operacije, Damask i Moskva u vazdušnim i bombaškim napadima i artiljerijskim paljbama, ubili više od 216 ljudi među kojima je najmanje 40 dece.

Osim toga, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je hitnu evakuaciju stotina bolesnih i povređenih iz sirijskog grada Alepa.

"Glas Amerike" prenosi da su prema procenama SZO, od stotina civila ubijenih ili ranjenih tokom poslednje dve nedelje, oko trećina deca.

“Situacija je zaista nezamisliva. Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, poslednjih par nedelja tokom bombardovanja je poginulo 338 osoba, među kojima 106 dece. Povređeno je 846, od čega su trećina - 261 – deca”, saopštio je direktor za humanitarne operacije Rik Brenan.

"Glas Amerike" navodi da je predsednik SAD Barak Obama snažno osudio “varvarske vazdušne napade Rusije i sirijskog režima” na civile u istočnom Alepu. Iz Bele kuće je saopšteno da je Obama juče telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da su se oba lidera saglasila da Rusija i režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada snose “posebnu odgovornost” za zaustavljanje borbi i propuštanje humanitarne pomoći.

Američki državni sekretar Džon Keri prethodno je rekao da su SAD “na ivici” prekida diplomatskih razgovora sa Rusijom zbog nastavka bombardovanja pobunjenika u Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je danas da je u ruskim vazdušnim napadima širom zemlje, u protekloj godini poginulo više od 9.000 ljudi, međi kojima i mnogi civili. U međuvremenu, stotine hiljada civila, od kojih su polovina deca, ne mogu da napuste Alepo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Agresija SAD na sirijsku vladu dovešće do tektonskih promena"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2016

Ukoliko Sjedinjene Američke Države pokrenu vojnu akciju protiv sirijske vlade i oružanih snaga, to će dodatno podeliti zemlju i dovesti do "zastrašujućih, tektonskih promena" na Bliskom Istoku, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a prenela agencija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.