Leglo narkomanije: U Kragujevcu na drogu mesečno troše tri miliona evra

Izvor: Blic, 21.Apr.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leglo narkomanije: U Kragujevcu na drogu mesečno troše tri miliona evra

U policijskoj evidenciji ima 2.100 registrovanih narkomana, a procene su da ih je četiri puta više - oko 8.000. Akcija policije: Uništavanje zasada marihuane kod sela Brzana

Jedan heroinski zavisnik treba samo za 30 grama droge da potroši 500 evra mesečno, a oni koji su na kokainu prosečno kupuju osam grama droge, i za to daju oko 400 evra. Prosta računica ukazuje da narkomani u Kragujevcu svakog meseca za kupovinu droge potroše tri miliona evra.

Tokom proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 15 meseci policija je na području Kragujevca zaplenila 710,3 kilograma raznih vrsta droge, ali je tržište narkotika u centru Šumadije i dalje dobro snabdeveno.

Beznađe leče drogom

- Nezaposlenost među mladima, beznađe, dokolica glavni su razlog zbog kojeg oni kreću da koriste droge u Kragujevcu. Uz narkotike im svet u kome žive izgleda lepši, stvarnost se izvrće, i lakše im je da zaborave na probleme. Takvi brzo kreću u rasporodaju imovine koju imaju u svojoj kući, a onda kreću u krađe, pljačke, razbojništva i postaju kriminalci da bi došli do novca za kupovinu droge - kaže Ivan Nedeljković, psiholog.

Prema rečima Zorana Stanišića, šefa kriminalstičke policije, u ovom periodu je bilo 220 zaplena droge, podnete su 153 krivične prijave protiv 174 osobe.

- Presekli smo tri velika krijumčarska kanala koja su vodila iz Albanije, pa preko Kosova do Kragujevca. Uglavnom se tako švecovala marihuana. Tu smo pronašli 126 kilograma ove droge. Ali marihuana se proizvodi i u posebnim uslovima, i otkrili smo tri laboratorije gde se sadila genetski modifikovana marihuana, poznatija kao skank. Saksije, navodnjavanje, posebno osvetljenje. U toj proizvodnji su učestvovala i dva strana državljaninina, iz Velike Britanije i iz Maroka - kaže Zoran Stanišić.

Kako je pokazala statistika policije, u Kragujevcu su sve polularnije sintetičke droge, „spid“, „ekstazi“, MDMA“, ali i kokain. Sve se manje konzumira heroin. Najmlađi uhapšeni diler droge, koji je istovremeno i narkoman, ima 14 godina.

Najstariji su odavno zašli u šestu deceniju života.

Zapostavljeni

- Mnogi mladi Kragujevčani su se odali drogi zbog svojih roditelja. Radi se o imućnijim porodicama, koje misle samo na biznis, a nisu posvetile pažnju deci, kojoj umesto ljubavi i brige daju novac. Takvi i kada saznaju da im je dete narkoman, žmure pred istinom, i svesno daju pare, nesposobni da prihvate svoju odgovornost - kaže psiholog Nedeljković.

Kako kaže dr Minja Jovanović, načelnica Odeljenja za bolesti zavisnosti u KC Kragujevac, na psihijatriji je tokom protekle godine lečeno 148 opijatskih zavisnika.

Analiza kriminalističke policije je pokazala da su tokom poslednjih par godina na meti dilera uglavnom mladi ljudi od 18 do 25 godina koji koriste sintetičke droge.

One dolaze iz pravca Beograda, gde su centri za prodaju i distribuciju narkotika po celoj Srbiji. Novitet u Šumadiji su i posebne pečurke, „psilocibin“, koje se nabavljaju u osušenom stanju, a potom se žvaću i imaju jako psihoaktivno dejstvo u vidu halucinacija.

Zaplena droge

Vrsta droge Zaplena za 15 meseci Cena po gramu

Marihuana 354.000 grama 500 dinara

Heroin 246 2.000

Kokain 237 8.000

Amfetamin 671 1.000

Ekstazi 129 tableta 1.000

LSD 4 800 (komad)

MDMA 9,12 grama 1.000

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.