Legija progovorio o Ćuruviji, “mozak operacije” bio je Rade Marković

Izvor: Telegraf.rs, 26.Sep.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija progovorio o Ćuruviji, “mozak operacije” bio je Rade Marković

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije svedočenjem bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića. Po optužnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić.

Ulemek, koji u Zabeli izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze, ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starešinom Radetom Markovićem.

Ulemek je objasnio da ga je u 2000. godini Marković pozvao radi nekog hapšenja i da je potom pitao Markovića ko će biti "navigatori", odnosno osobe koje će da pomožu i asistiraju prilikom hapšenja.

Foto: Profimedia/AFP

- On mi je rekao: 'Oni Radonjini što su ubili Ćuruviju - rekao je Ulemek i dodao da je potom izašao iz kancelarije i ispred vrata zatekao Romića i Kuraka sa kojima je kratko popričao, navodi "Alo!".

Pre početka svedočenja Ulemeka, Radomir Marković i njegov advokat Vladimir Marinkov zatražili su da kao svedok bude ispitana članica Komisije za istraživanje ubistva novinara Ljiljana Smajlović koja je bila u publici. Oni su rekli da Ljiljana Smajlović treba da bude ispitana jer je u javnosti iznosila "neke stvari vezane za slučaj".

Odbrana oštećenih i tužilac usprotivili su se tom predlogu, a sudsko veće saopštilo je da će o tome odluku doneti u daljem postupku.

Ljiljana Smajlović je potom napustila sudnicu, piše "Alo!".

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u Zabeli, jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

Foto: Profimedia/AFP, Medija centar Beograd

Tužilaštvo i advokati oštećenih usprotivili su se tom predlogu, objasnivši da je svedok bio upozoren na obavezu čuvanja državne tajne i da je mogao da ne odgovara.

Sudsko veće odlučilo je da Ulemek počne da svedoči, a da će tom predlogu naknadno da se izjasni.

Milorad Ulemek Legija doveden je iz Požarevca na saslušanje u Specijalni sud u Beogradu, gde će danas svedočiti u procesu za ubistvo vlasnika i glavnog urednika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Legija se smatra jednim od ključnih svedoka na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo Ćuruvije 1999. godine

Sve vreme, kolonu pod jakim policijskim obezbeđenjem u kojoj je bio Legija, nadletali su helikopteri, a saobraćaj je bio zaustavljan kako je kolona prolazila.

Kada je kolona stigla u Beograd, bila je zatvorena Ustanička ulica, a helikopteri su i dalje nadletali trasu kojom je transportovan čovek osuđen, između ostalog, i za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Foto: Profimedia/AFP

Ulemek je u januaru 2014. godine dao iskaz Tužilaštvu za organzovani kriminal, posle čega je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih za ubistvo Ćuruvije.

Ulemek bi trebalo da pred sudskim većem sutra, a ukoliko ne završi i u utorak, prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Churuvije.

Takođe, tužilac, advokati, optužrni i članovi sudskog veća imaće pravo da mu postavljaju pitanja, prenosi "Alo!".

Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Za ponedeljak i utorak takođe su je zakazano ispitivanje nekadašnjih pripadnika "zemunskog klana", braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji su takođe u zatvoru na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Đinđića i krivičnih dela koja su počinili kao članovi "zemunskog klana".

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Foto: Profimedia/AFP

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Churuvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Legija: Od Markovića sam saznao ko je ubio Slavka Ćuruviju

Izvor: Večernje novosti, 26.Sep.2016

Svedočenje Milorada Ulemeka o ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa". Na početku naveo da nema neposredne dokaze protiv optuženih MILORAD Ulemek Legija, bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije, svedočio je u ponedeljak u Specijalnom sudu u nastavku postupka...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.