Lavrov u privatnoj poseti Crnoj Gori

Izvor: B92, 29.Jul.2016, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov u privatnoj poseti Crnoj Gori

Podgorica -- Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov prethodnih dana privatno je posetio Crnu Goru, objavili su podgorički mediji.

Šef ruske diplomatije je u utorak avionom stigao u Tivat, a zatim se uputio na krstarenje jahtom Bokokotorskim zalivom.

Prilikom boravka u Crnoj Gori, kako se navodi, Lavrov se nije sreo ni sa jednim zvaničnikom crnogorske vlasti, ali ni sa predstavnicima političkih stranaka, bliskih ruskoj vlasti.

Ipak, prema navodima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država Crna Gora je preduzela sve bezbednosne mere za siguran boravak Lavrova na njenoj teritoriji, u skladu sa značajem gosta.

Crna Gora i Rusija u dužem periodu imaju prilično hladne međusobne odnose, zbog opredeljenja Crne Gore da postane punopravna članica NATO-a. Zvanična Podgorica je više puta, u različito intoniranim izjavama, dobila upozorenje Moskve, sve do onog da Crna Gora "može zažaliti" zbog takve namere.

Najviši zvaničnici Crne Gore više puta su istakli da članstvo Crne Gore u NATO-u nije usmereno protiv bilo koga, a najmanje protiv Rusije, kao i da Crna Gora ostaje privržena spoljnopolitičkoj strategiji prema kojoj su dobri odnosi sa Moskvom na vrhu liste prioriteta.

Crna Gora i Rusija su međudržavne odnose uspostavile pre više od tri veka.

U Crnoj Gori postoji nekoliko političkih partija za koje se smatra da su rusofilske, a one održavaju veoma bliske veze sa ruskom zvaničnom vlašću. Predstavnici tih partija su nekoliko puta boravili u Moskvi. Postoje, takođe, u nekim krajevima Crne Gore, na primer, u Vasojevićima, inicijative i organizacije koje rade na održavanju veza sa Rusijom, što podržava i njena ambasada u Podgorici.

Neki podgorički mediji su nedavno objavili da će Rusija povećati novčanu i svaku drugu pomoć rusofilskim partijama i organizacijama u nekim zemljama Balkana, uključujući i Crnu Goru, u nastojanju da u njima uspostavi dominantan politički uticaj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.