Lale prave struju od promaje

Izvor: Press, 26.Jan.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lale prave struju od promaje

U atarima sela Crepaja, Padina i Debeljača u septembru će početi da niče 76 vetrogeneratora
Biće neke koristi i od ove naše promaje! Imaćemo čime da pravimo struju, pa i da teramo ptice štetočine sa njiva.
Ovim rečima je vremešni Lala iz sela Crepaja kod Kovačice reagovao na vest da će se u njegovom ataru ove godine graditi visoke bele vazdušne turbine za priozvodnju struje. Vest da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Banaćani odlučili da ukrote snažne jugoistočne vetrove, koji duvaju ravnicom i odnose sve pred sobom, obradovala je i seljane Padine i Debeljače.
- Umesto šume dobićemo park sa vetrenjačama - kažu Debeljačani.
Projekat pod nazivom "Vetropark Kovačica" nastao je 2012. godine, a kako saznajemo u Opštini, počeće da se realizuje ove godine.
- Kamen temeljac za izgradnju vetrenjača postavićemo u septembru - otkriva za "Novosti" Miroslav Krišan, predsednik Opštine Kovačica.
- U selima Crepaja, Padina i Debeljača izgradiće se 76 vetrogeneratora, 76 trafostanica, kao i mreža atarskih drumova i prilaznih puteva ovim vetrenjačama. Planirano je da se svi vetrogeneratori u našem vetroparku zavrte krajem 2016. godine.
Projekat "Vetropark Kovačica" je rezultat napora da se snaga vetra u južnom Banatu iskoristi kao izvor obnovljive energije. Izradu studije ekonomske opravdanosti, glavnog projekta i pribavljanje dozvola za izgradnju preuzeo je na sebe investitior - beogradska filijala belgijske firme Elektrawinds K- Wind. Banaćani su zadovoljni, jer su seljani dobili nadoknadu za zakup imanja za gradnju vetrenjača i jer veruju da će "šuma" vetrenjača promeniti njihov ambijent.

U Kovačici niko ne sumnja u opravdanost izgradnje vetrenjača i u njihovu efikasnost, jer kako pričaju Lale iz Crepaje, "ova naša jugoistočna promaja ume da šamara, cepa i mrzne ljude i stoku". Žitelji Kovačice su zadovoljni jer će najmanje njih 50 dobiti privremeni posao. Na izgradnji vetroparka biće angažovana velika građevinska operativa, pedesetak elektrotehničara, montera, prevoznika teške mehanizacije i putara. Kada postrojenje proradi, stalno će biti zaposleno desetak ljudi.
"Vetropark Kovačica" će biti jako korisna investicija, kako za opštinu, tako i za celu Srbiju - dodaje Miroslav Krišan. - Sa investitorom smo potpisali ugovor po kome ćemo od prodaje struje dobijati tri odsto i tako popunjavati naš opštinski budžet. Srbija će proizvodnjom električne energije u južnom Banatu osloboditi velikog pritiska, inače prenapregnuti energetski sistem.
Kako "Novosti" saznaju, investitori planiraju da, kada vetrenjače donesu prvi profit, novac ulože u izgradnju još sto vazdušnih turbina u Kovačici.
Opština Kovačica planira da u Idvoru, rodnom mestu naučnika Mihajla Pupina, otvori kamp za mlade naučnike i napredne učenike. Projekat ove "vojvođanske 'Petnice'" je završen. Počinje njegova izgradnja. EU je zainteresovana da ova naučna radionica u Idvoru bude škola i za mlade iz Vevčana, odakle je Pupinova majka, i iz Bleda, koji je Pupina proglasio za počasnog građanina

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.