Lađević: Oluja je produžena, ali drugim sredstvima

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lađević: "Oluja" je produžena, ali drugim sredstvima

Profesor filozofije i sociologije Petar Lađević rekao je za RTS da se odnosi Srbije i Hrvatske teško mogu bitno unaprediti, dok postoji histerično slavljenje "Oluje".
Gostujući u Dnevniku RTS-a, bivši dugogodišnji direktor Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević kaže da je njegova teza da je "Oluja" produžena ali drugim sredstvima u proteklih 20 godina i da se problemi mogu složiti u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tri grupe. 

Lađević kaže da je prva grupa pitanje elementarne sigurnosti građana srpske nacionalnostu u Hrvatskoj i njihove mogućnosti da ostvaruju svoja prava koji im hrvatski ustav i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina garantuje.
"Druga grupa se odnosi na imovinske probleme, na stanarska prava i na pitanje obnove u ruralnim područjima, gde je hrvatsko zakonodavstvo duboko diskriminatorno i na jedan određeni način to je zakonodavstvo uvek imalo dvostruje aršine - da jedni važe za srpsku zajednicu a drugi važe za većinski narod", rekao je Lađević.
Prema njegovim rečima, treća grupa je pitanje iz socijalne sfere, pitanje zapošljavanja koje u krizniom vremenima objektivno pogađa sve građane Hrvatske, ali Srbe posebno.
"Na nizu primera možemo videti da ljudi ne dobijaju posao samo zato što su srpske nacionalnosti, bez obzira što svojim kvalifikacijama zaslužuju ta mesta za koja su konkurisali", rekao je Lađević.
Na taj dan, uvek uoči Oluje nacionalističo-šovonističke tenzije se pojačavaju, kako kaže Lađević, vrlo često šireći se od same hrvatske vlasti.
"Odnosi država moraju postojati, mi smo susedne države ali da li odnosi mogu biti dovoljno kvalitetni da bi se rešavala pitanja koja na neki način tište obe države, a tiču se građana te države, teško je dok postoji histerično slavljenje Oluje", kaže Lađević.
Lađević je rekao da stvari koje treba dovoditi do bitnog poboljšanja odnosa ne mogu da rade samo intelektualci i pojedinci, NVO, nego je, to pre svega pitanje hrvatske države da poštuje zakone koje je donela o zaštiti nacionalnih manjina.
"Isto tako to znači da hrvatska država mora uspostaviti normalne odnose sa Srbijom", istakao je Lađević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gotovina u Kninu: Fali nam bolji život

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Avg.2015

KNIN - Osjećam se ponosno. Slavimo 20 godina mira, slobode i sigurnosti. Jučer smo počeli slaviti u glavnom gradu, sve je proteklo dostojanstveno i veličanstveno, danas smo u Kninu – kazao je general Ante Gotovina gostujući jutros u programu HRT-a...Na pitanje što za njega znači Oluja, odgovorio...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.