LSV osuđuje rehabilitaciju Kalabića

Izvor: RTS, 26.Maj.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV osuđuje rehabilitaciju Kalabića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića.
U saopštenju generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša navodi se da je "istoriografski dokazani kolaboracionista, Nikola Kalabić kao komandant četničke tzv. Gorske garde bio poznat po represiji i teroru nad civilnim stanovništvom u okupiranoj Srbiji".
Sudskom rehabilitacijom Nikole Kalabića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uprkos stotinama dokaza i činjenica koje je prikupila Državna komisija za istraživanje zločina okupatora, Srbija još jednom odriče svoje antifašističke prošlosti, ocenjuje se u tekstu.
LSV smatra da je odluka suda "isključivo politički motivisana" i da predstavlja još jedan civilizacijski korak unazad za naše društvo.
Viši sud u Valjevu je ranije danas nepravosnažno rehabilitovao nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića. Javno tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, koji može da donese pravosnažnu odluku o rehabilitaciji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

LSV najoštrije osudio rehabilitaciju Nikole Kalabića

Izvor: Blic, 26.Maj.2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića i ocenila da se time "Srbija još jednom odrekla svoje antifašističke prošlosti"...LSV je u saopštenju navela da je Kalabić istoriografski dokazani kolaboracionista, te da je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.