LIČNI PRATILAC: Deci Beograda usluga na raspolaganju i ove školske godine

Izvor: Kurir, 22.Sep.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIČNI PRATILAC: Deci Beograda usluga na raspolaganju i ove školske godine

Grad će nastaviti sa finansiranjem usluge ličnog pratioca deteta, ali će usluga biti uređena u skladu sa zakonom

BEOGRAD - Deca koja su ostvarila uslugu ličnog pratioca nastaviće da je ostvaruju i u ovoj školskoj godini, a razmatra se i mogućnost da se dodatni broj dece obuhvati ovom uslugom sredstvima grada Beograda, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tokom školske 2013/2014 godine grad Beograd podržao uslugu lični pratilac za 40 učenika koji imaju mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Interresorne komisije, a koji su se zahtevom obratili Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Iz gradske uprave ipak upozoravaju da je do sada usluga pružana tako što su se roditelji obraćali Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, podnoseći zahtev, mišljenje Interresorne komisije i ličnu biografiju izabranog ličnog pratioca, a da Grad nije imao uticaja na izbor ličnih pratilaca dece, niti uvid u način i kvalitet pružanja ove usluge.

Kako bi se ovo uredilo, a imajući u vidu da su u međuvremenu doneti propisi iz oblasti socijalne zaštite koji standardizuju uslugu ličnog pratioca, iz grada navode da je neophodno da se prekine sa praksom zaključenja direktnih ugovora između ličnih pratilaca i Grada.

Pritom, kako je saopšteno, to ne znači da Grad neće nastaviti sa finansiranjem usluge ličnog pratioca deteta, već da će usluga biti uređena u skladu sa zakonom.Iz tog razloga, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je do uvođenja usluge u propise kojima se definišu prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda, među kojima je i lični pratilac, a kako bi se nastavilo sa pružanjem te usluge deci koja su je ostvarivala i prethodne godine, raspisao javni Konkurs za udruženje koje će pružati ovu uslugu na teritoriji Grada za decu sa smetnjama u razvoju.

Kako je navedeno, grad snažno zastupa stav da tu uslugu treba da dobiju sva deca koja imaju mišljenje Interresorne komisije za ličnog pratioca, ali kako u ovom trenutku nijedan Pravilnik nije dao jasne kriterijume za pružanje te usluge, oni će tokom ove školske godine uz veliku podršku roditelja dece koja ovu uslugu koriste biti izrađeni kao osnov da ova usluga bude sistemski podržana i dalje finansirana sredstvima grada Beograda.

U saopštenju je navedeno i da je nesporno da ima još dece kojoj je ta usluga potrebna i u ovom trenutku se razmatraju mogućnosti da se dodatni broj dece obuhvati ovom uslugom sredstvima grada Beograda.Kako je istaknuto, Sekretarijat za socijalnu zaštitu privodi kraju neophodne procedure za početak pružanja usluge u ovoj školskoj godini, te je neophodno da svi uključeni pokažu još samo malo strpljenja kako bi ovu uslugu deca mogla što pre da realizuju.

Ono što je potrebno da bi deca, koja su ovu uslugu imala i prethodne godine, ostvarila i tekućoj školskoj 2014/2015 godini, jeste da se sprovede ponovna procena Interresorne komisije, o čemu su svi koordinatori ovih komisija i obavešteni.

Prema informacijama, za najveći broj dece ponovna evaluacija je već okončana i sva deca koja su ovu uslugu ostvarila, nastaviće da je ostvaruju i u ovoj školskoj godini, a zaključenje ugovora sa ličnim pratiocima očekuje se najkasnije do polovine oktobra meseca.Iako Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnikom o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu i učeniku nije konkretno definisan način angažovanja i finansiranja ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, grad Beograd je do sada iznalazio načine da tu uslugu finansira, upravo imajući u vidu značaj takvog vida podrške detetu sa smetnjama u razvoju i njegovoj porodici, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.