Izvor: Blic, 31.Jul.2016, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPO LICE PRAISTORIJE Naučnici "oživeli" devojku od pre 3.700 godina

Posle 3.700 godina, Ava, devojka iz bronzanog doba, ponovo je "oživljena", nakon što je tim stručnjaka vratio u život kroz dvodimenzionalnu sliku.

Scientists reconstruct the face of a woman who died 3,700 years ago https://t.co/NvmVNTL9DJ via @MailOnline #forensicartist #HewMorrison

Uz pomoć lobanje koju su arheolozi pronašli 1987. godine u Ketnesu u Škotskoj, stručnjaci su uspeli da uklope crte lica i ožive Avu, što je inače skraćenica od "Achavanish", dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvogodišnjeg projekta arheologa Maje Hol.

Tokom istraživanja, Hol i njen tim su utvrdili da je Ava bila član evropske grupe naroda takozvanog "naroda pehara".

Ova populacija je bila nastanjena u Britaniji 2.500 godina pre nove ere i oni su doneli metal, točak i manje centralizovanu političku kulturu državi, što je stavilo tačku na gradnju masovnih spomenika drevnih Britanaca.

Facial reconstruction made of Bronze Age woman 'Ava' - BBC News https://t.co/mDeB9FBnNs

"Narod pehara" je bio pozant po svojim malim i okruglim lobanjama, dok je Avina glava imala dosta neravan i nesvakidašnji oblik, što je moguća posledica čudnog običaja namernog vezivanja lobanje.

Istraživanje sugeriše da je Ava imala od 18 do 22 godine i da je najverovatnije bila deo veće zajednice koja se bavila uzgojem životinja.

- U ovom trenutku znamo jako malo o njenom životu, ali sam i pokrenula ovo istraživanje da bih došla do celovite priče o životu ove "bronzane devojke" - rekla je Holova za "Daily Mail".

Nakon antropološke i patološke procene, stručnjaci su mogli da odrede pol i starost na osnovu pronađene lobanje, koju su fotografisali iz raznih uglova, a zatim je Hev Morison, stručnjak za rekonstrukcije, uspeo da oživi tinejdžerku iz bronzanog doba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.