LEPA VEST ZA SVE SEZONCE: Radni staž će uskoro teći i za sezonski rad!

Izvor: Telegraf.rs, 14.Avg.2016, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPA VEST ZA SVE SEZONCE: Radni staž će uskoro teći i za sezonski rad!

Vlada Srbije priprema Zakon o sezonskim poslovima, kojim će radni status sezonaca biti zakonski regulisan pa će i njima "teći" radni staž. 

Ovim zakonom biće regulisano to područje rada i to tako što će se uvesti vaučeri kako bi se zaštitila prava radnika i poštovali propisi. Svi koji koriste vaučere imaće pravo da im se obračuna radni staž.

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić rekao je da se do kraja godine očekuje radni nacrt tog zakona, koji bi potom išao >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na javnu raspravu.

- Formirana je radna grupa, koja je imala nekoliko sastanaka, i trenutno je u toku usaglašavanje tih zakonskih rešenja s drugim zakonima, prvenstveno iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao i zakonima iz oblasti poreza i doprinosa - rekao je Lazić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je dodao da će radna grupa nakon toga izaći s prvim tekstom, odnosno radnim nacrtom zakona.

Cilj zakona je da zaštiti one koji se bave sezonskim poslovima.

Foto: Profimedia/Alamy

- Odnosi se na sve one s kojima poslodavci nisu imali interes da zaključuju ugovor o radu, već su radili na crno ili su se na drugi način dovijali kako to da bude u skladu sa zakonom. Na ovaj način olakšaćemo poslodavcima samu tu proceduru - rekao je Lazić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.