LEKCIJA IZ ISTORIJE Dve spomen ploče u Valjevskoj gimnaziji u znak sećanja na izbrisane đake

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEKCIJA IZ ISTORIJE Dve spomen ploče u Valjevskoj gimnaziji u znak sećanja na "izbrisane" đake

Prva škola u Srbiji koja će dobiti spomen-ploču posvećenu profesorima i đacima koji su bili žrtve komunističkog terora jeste Valjevska gimnazija. Donaciju za spomen-ploču dao je akademik Matija Bećković: Profesor Milorad Belić

U školi već postoji obeležje stradalima na strani pobednika, ali će 9. maja u holu biti postavljena nova spomen-ploča sa 92 imena ubijenih ali iz zvanične istorije “izbrisanih” gimnazijalaca. Tako će vek i po stara gimnazija biti prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << škola koja će se na ovaj način sećati svih 137 žrtava Drugog svetskog rata.

Svemu je prethodila knjiga Miorada Belića, profesora istorije, “Zatamnjena istorija - Valjevska gimnazija 1941-1945”, u kojoj su prvi put svetlo dana ugledali podaci iz arhiva Udbe, uz biografije učenika i profesora koji su tragično stradali tokom rata, kao i učenika kojima je posleratna vlast poništila maturska svedočanstva.

Đak generacije iz 1942.

Među gimnazijalcima koji će izaći iz “zatamnjene” istorije su pesnik Gojko Tabaković, đak generacije 1942. godine, Sveta Mihailović, rođeni brat poznatog fudbalera Prvoslava - Bobe Mihailovića, i Milan Kalabić, sin Nikole, desne ruke vođe Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

- Nova spomen-ploča sa krstom biće identična postojećoj sa petokrakom i biće postavljena preko puta nje. Simbolika će biti potpuna, jer će na novom obeležju biti upisana imena ubijenih od strane komunista, čija su rođena braća upisana na staroj spomen-ploči. Tako će Živorad iz čuvene trgovačke porodice Jagodić, koji je stradao kao pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini, biti na novoj, dok je njegov rođeni brat Miodrag na staroj ploči. Isti je slučaj za braću Stojanoviće, Borisava na staroj i Radisava na novoj, te za sinove tadašnjeg gimnazijskog profesora Ilije Smiljanića, od kojih je Mihailo stradao na Sremskom frontu, a Ivana je streljala Ozna - priča Belić i napominje da će među imenima biti i profesori iz Drugog svetskog rata Ilija Majstorović, Vasilije Aljtov i Vasilije Murinov.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.