Kvar kompjutera na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Izvor: Blic, 12.Apr.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvar kompjutera na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Zbog kvara kompjutera na Međunarodnoj svemirskoj stanici moglo bi doći do odlaganja lansiranja svemirskog broda sa zalihama koje je planirano za sledeću sedmicu. NASA je juče saopštila da pomoćni komjuter sa spoljašnje strane svemirske laboratorije ne reaguje na komande.

Glavni kompjuter, koji se zove MDM ili multiplekser-demultiplekser, normalno radi, a šestočlana posada nije u opasnosti, navodi NASA.

Ali ovi kompjuteri kontrolišu neke robotičke funkcije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi bile potrebne za dolazak svemirskog broda sa zalihama kompanije SpejsX, jedne od dve američke firme koje je NASA unajmila da dostavljaju zalihe na Medjunarodnu svemirsku stanicu, navodi AP.

SpejsX bi trebalo da lansira bespilotnu kapsulu Dragon u ponedeljak iz Kejp Kanaverala sa 2.267,99 kilograma zaliha i naučnih eksperimenata.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zbog komjutera na MSS možda potreban izlazak u svemir

Izvor: Studio B, 12.Apr.2014

Zbog problema sa komjuterom na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) astronauti će možda morati da izađu u svemir, što bi moglo da odloži i planirano lansiranje kapsule Američke svemirske agencije (NASA) sa zalihama. ..NASA je sinoć saopštila da kompjuter koji se nalazi izvan stanice ne odgovara...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.