Kulturom protiv poraza pameti: Najavljen program Pozorišnog proleća

Izvor: Blic, 17.Feb.2017, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturom protiv poraza pameti: Najavljen program "Pozorišnog proleća"

U Zvezdara teatru u utorak je najavljen program drugog festivala Pozorišno proleće, a Duško Kovačević, član Saveta manifestacije, istakao je da je to "borba za minimum kulture!"

- Jer toliko je neukusa i nekulture iz medija i sa svih strana u kojima se davimo. A ljudi su željni i gladni kulture. Prošle godine za prvi festival karte su rasprodate za dva dana - kazao je Dušan Kovačević.

Saopštavajući selekciju, umetnički direktor festivala i čelnik Šabačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozorišta Zoran Karajić je rekao:

- Odgledao sam 44 predstave u 20 pozorišta. Ono što sam primetio kao tendenciju jeste da se pozorišta okreću domaćem dramskom tekstu. Kvalitet predstava koje sam odgledao je neujednačen, ali se izdvojilo petnaestak koje zadovoljavaju kriterijum selekcije, a to je visok nivo u svim elementima pozorišnog čina. Predstava koja samo iz tehničkih razloga nije uvrštena u selekciju je „Hamlet“ JDP-a.

Duško Kovačević je dalje istakao:

- Mora se mladim ljudima ponuditi nešto drugo naspram svog ovog užasa neukusa i poraza pameti kojim su preplavljeni jer ko krene tim putem užasa neukusa, koliko god da je to postalo mejnstrim, neće završiti dobro - naveo je on.

I Šabac je krenuo. Osnovao je Šabački teatarski pokret - glumci gradskog pozorišta se povezuju sa osnovnim i srednjim školama, i sa mališanima i tinejdžerima kontinuirano rade, prave predstave, vode ih u pozorište, pomalo otkrivaju svet iza scene…

Šabac je grad koji najviše u Srbiji izdvaja za kulturu, sedam odsto gradskog budžeta! Sem pomenutih tu su i druge aktivnosti, a gradonačelnik Nebojša Zelenović napominje da ”bez kulture nema napretka ni na jednom planu. Ona stvara čoveka koji na svet gleda svojim očima, koji razložno donosi odluke“.

Članica Saveta festivala Mira Banjac je s posebnim pohvalama pozdravila Šabački teatarski pokret.

- Festivali su izuzetno dragoceni za sredine u kojima se odvijaju, za kulturu zemlje, ali i za glumce i umetnike. Jer tu se sreću, razmenjuju iskustva, sagledavaju i dele probleme. Pa se poneki i rešavaju. U ovo vreme kada je mrziteljstvo uzelo toliko maha, Pozorišno proleće donosi radost - naglasila je Mira Banjac.

Festival počinje 3. aprila otkrivanjem biste Mire Stupice, koju će otkriti Jagoš Marković i Gorčin Stojanović, zatim otvaranjem izložbe Miodraga Tabačkog. O nagradama glavnog takmičarskog programa odlučivaće žiri u sastavu Milena Zupančić, Zijah Sokolović i Blagoje Stefanovski. Novinarski žiri radiće u sastavu Borka Golubović (“Politika”), Vukica Strugar (“Večernje novosti”) i Tatjana Nježić (“Blic”).

Glavni i prateći program

U takmičarskom program su: “Hipnoza jedne ljubavi” (Zvezdara teatar), “Gogolend” (Narodno pozorište Sombor), “Ivanov” (Narodno pozorište Beograd), “Pod žrvnjem” (JDP), “Deca radosti” (Atelje 212), “Život je san” Šabačko pozorište i “Na Drini ćuprija” (SNP Novi Sad). Kao prolog 2. aprila igra se “Sveti i prokleti” Barskog ljetopisa Crna Gora, a u čast nagrađenih 10. aprila “Sonet 66” Csiky Gergely iz Temišvara.

Prateći program čine nastupi: “Glumci - pesnici” Nebojša Ilić, “Čujte, Srbi” Ljubivoje Tadić, Majstorska glumačka radionica Zijaha Sokolovića, zatim javno čitanje najboljih dramskih tekstova sa konkursa Sterijinog pozorja i drugo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.