Kultura sećanja u Šapcu

Izvor: RTS, 05.Okt.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura sećanja u Šapcu

Spomenik žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu, postavljen na novom trgu u Šapcu, plod je zajedničkog rada istoričara, umetnika i građana okupljenih u Radionici "Kultura sećanja".
Od septembra prošle godine u Šapcu postoji radionica "Kultura sećanja" koja okuplja istoričare, umetnike i građane zainteresovane za ideju da se obeleže mesta stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ne zna se tačan broj žrtava u Drugom svetskom ratu na teritoriji Šapca, ali su na osnovu brojnih svedočenja preživelih i predavanja istoričara i umetnika u okviru građanske radionice "Kultura sećanja" obeležena stratišta.
Urađena je i studija o naselju Benska Bara gde je u oba rata streljano više stotina Šapčana. Na tom prostoru izgrađen je novi gradski trg obojen spektrom crvene boje na kojem je postavljen spomenik žrtvama, čiji koncept autor tumači kao prizmu herojstva, a
utisnute cevi i otvori uz igru svetlosti simbolizuju streljački vod.

"To je jedan fizički fenomen prolaska svetlosti kroz rešetku, tj. kroz zatočeništvo i čuvanje slobode", objašnjava Bojan Alimpić, autor idejnog rešenja spomenika i trga. "To je osnovna simbolika svega ovoga. Broj otvora proizašao je iz jednačine zločina nad stanovništvom - sto Srba za jednog ubijenog okupatora."
Na ovom mestu bila je jedna od deset masovnih grobnica koje su otkrivene i obeležene u Šapcu, posle brojnih predavanja i razgovora aktivista radionice "Kultura sećanja".

"Postoje i mesta koja su bila koncentracioni logori za koje se zna i u Berlinu i Beču, i gde postoje spomenici sa natpisom", naglašava Aleksandra Savatić, iz Radionice "Kultura sećanja". "Građani Šapca nisu upućeni, tj. većina njih ne zna da je u Šapcu uopšte postojao
koncentracioni logor. Zahvaljujemo svim učesnicima konkursa za idejno rešenje spomenika, radovi su bili izuzetni. Takođe smo ponosni na mlade ljude, umetnike, književnike, istoričare, studente koji su duboko spoznali suštinu svega i pomogli da se otkrije šta se sve dešavalo, posebno tog septembra 1941. kada je najviše ljudi ubijeno."
Šabački entuzijasti se nadaju da će uskoro sva mesta stradanja imati spomen-obeležje, ne samo zbog otkrivanja istine i suočavanja sa prošlošću, već i zbog pomirenja.
rts.sabac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.