Kuća ljudskih prava traži smenu ministara

Izvor: RTS, 30.Jan.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća ljudskih prava traži smenu ministara

Kuća ljudskih prava i demokratije, organizacije civilnog društva, građanke i građani, traže od Skupštine Srbije da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ministara Bratislava Gašića, Nebojše Stefanovića, Nikole Selakovića i Aleksandra Vulina.
U saopštenju nevladinih organizacija navodi se da je reč o ministrima koji već godinama "kontinuirano narušavaju pravni sistem države, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ruše vladavinu prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije".

Za ministra odbrane Bratislava Gašića potpisnici apela tvrde da je grubo povredio zakone Srbije odbijanjem saradnje sa Zaštitnikom građana i naknadnim neodgovornim odbranama takvog poteza.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, smatraju poptisnici, i pored činjenice da se priključio napadu na Zaštitnika građana i pokušao svesno da zvanične dokumente MUP-a predstavi kao "stavove i izjave pojedinaca", morao je biti razrešen čim se saznalo da je njegov doktorski rad plagijat.
Ministar pravde Nikola Selaković izazvao je, kako tvrde predstavnici NVO, svojim postupcima i zakonskim predlozima četvoromesečni štrajk advokata i paralizu pravnog sistema u zemlji.
Oni podsećaju da je njegovo razrešnje preporučila i direktorka Agencija za borbu protiv korupcije, ističući da preporuke ovog nezavisnog tela moraju biti ozbiljno razmotrene i po njima bi trebalo da se postupi, ukoliko se želi uspostavljanje vladavine prava u Srbiji.
Kad je reč o ministru rada Aleksandru Vulinu, a saopštenju navode "ogroman broj zakonskih prekršaja zbog kojih hitno mora biti razrešen sa funkcije", a kao poslednji u nizu pominju napad na Zaštitnika građana u emisiji na Studiju B 17. januara 2015.
"Podsećamo javnost da je ministar Vulin morao biti smenjen i zbog pokušaja pronevere gotovo dva miliona evra iz državnog budžeta koji se dogodio u njegovom ministarstvu, kao i zbog uvođenja prinudnog rada za korisnike socijalne zaštite", navodi se u saopštenju.
"Hitna reakcija Skupštine"
Urušavanje vladavine prava, krivična dela i pokušaj rušenja nezavisnih institucija zahtevaju, kako se navodi u saopštenju, zahtevaju hitnu reakciju Skupštine Srbije, tim pre što, kako konstatuju, parlamentarna demokratija i pravna država u Srbiji nikada nisu do kraja učvršćene.
"One se danas nalaze pod novim udarom, pre svega delovanjem ministara u Vladi Srbije. Skupština Srbije dužna je da se odredi prema ovakvom ponašanju izabranih funkcionera i da pokaže da je stvarno kontrolor izvršne vlasti. Odbijanje poslanika da pokrenu proceduru za smenu četiri ministra poslalo bi poruku javnosti da vladajuća većina stoji iza ovakvog delovanja", zaključak je apela koji je potpisala Kuća ljudskih prava i demokratije.
Nju čini nekoliko nevladinih organizacija - Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.
Potpisnici apela su i Centar za evroatlantske studije, Birodi, BIRN, NVO Milenijum Kragujevac, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Građanska akcija Lingva, Regionalni centar za manjine, Impuls Tutin, Urban In, Edukacioni centar Leskovac, Centar za ljudska prava Niš, Žene za mir Leskovac, BAZAART, Astra, Sandžački odbor za ljudska prava...
Kao samostalni potpisnici apela u saopštenju se navode, između ostalih, Sonja Biserko, Miša Brkić, Vesna Rakić Vodinelić, Vesna Pešić, Jelena Milić, Branislav Trifunović, Aida Ćorović, Nikola Jovanović, Milan Antonijević, Dragan Popović...

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Traže smenu Selakovića, Vulina, Stefanovića i Gašića

Izvor: Radio 021, 30.Jan.2015

Kuća ljudskih prava i demokratije, organizacije civilnog društva i građani traže od Skupštine Srbije da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ministara Bratislava Gašića, Nebojše Stefanovića, Nikole Selakovića i Aleksandra Vulina...U saopštenju nevladinih organizacija navodi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.