Kuća cveća živnula za Dan mladosti

Izvor: N1 televizija, 25.Maj.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća cveća živnula za Dan mladosti

Nekada se 25. maja obeležavao Dan mladosti, odnosno, rođendan Josipa Broza Tita. Na jednom od dva jedina televizijska kanala gledali smo slet na nekadašnjem stadionu JNA, čija je kulminacija bio dolazak štafete i njena predaja Titu u svečanoj loži.

Nekada štafeta i slet na stadionu JNA, a danas venci u Kući cveća, koju svake godine na današnji dan poseti oko 2.000 ljudi. Oni koji danas obeležavaju Dan mladosti uglavnom su oni koji se sećaju kako je to nekada bilo, a >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji sami odavno više nisu mladi.

"Stigao sam jutros, ceo dan ću da budem tu. Kad ću da dođem kući... ja ne kukam", kaže jedan od poštovalaca Broza.

"Tita sam voleo, bio sam u njegovoj gardi. I svo o Titu volim da se čuje i da se vidi. Tad smo lepo živeli, napravio sam tada od plate tri kuće, sada ne mogu ni jednu", ispričao je drugi.

Povodom 25. maja mladi antifašisti, građani Sarajeva, predstavnici društva "Josip Broz Tito" Sarajevo i Foruma mladih SDP-a BiH položili su cveće ispred spomenika Maršala Tita u parku kampusa Univerziteta u Sarajevu. Počasni predsednik Saveza društava “Josip Broz Tito”, Raif Dizdarević, poručio je da uspomena na 25. maj živi i danas.

U SFRJ 25. maj slavio se od 1945. godine i to kao Titov službeni rođenda, a 1957. godine proglašen je Danom mladosti. Posle njegove smrti Dan mladosti slavio se još nekoliko godina, a poslednja priredba povodom ovog praznika održana je na tadašnjem stadionu JNA 1988. godine.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.