Kraj sprege nastavnika i izdavača?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2015, 06:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj sprege nastavnika i izdavača?

Iako je u toku usvajanje novog Zakona o udžbenicima, kojim treba da se reše mnoga sporna pitanja, izdavači su dobili rok od dve godine za pripremu novih udžbenika, što znači da učenici neće videti radikalne promene ni ove, ni sledeće školske godine. Prvobitni nacrt ovog zakona je za izdavače predviđao rok od 60 dana za izradu novih udžbenika, koji je nakon pritiska brojnih izdavačkih kuća promenjen na dve godine.

Trenutno na tržištu postoji 79 izdavača, a čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će se izdanje naći u klupama, zavisi od izbora škole, pa se često dešava da roditelji za svaki predmet moraju da kupuju udžbenike različitih izdavača. Izdavači se često koriste skupocenim poklonima za nastavnike. Novi zakon se bavi i ovim problemom.

- Letovanja u Grčkoj i skupoceni laptopovi više neće moći da se koriste da bi se uticalo na nastavnike. Zakonom ćemo te poklone svesti na vrednost ne veću od jedne olovke ili blokčića za pisanje - izjavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

Novi zakon takođe predviđa i maksimalnu cenu udžbenika što će, prema rečima Verbića, rasteretiti roditeljski budžet.

Agencija za borbu protiv korupcije ocenila je da predlog zakona o udžbenicima sadrži "izvesne rizike korupcije" i traži da se otklone nedostaci.

On je istakao da se do sada nije znalo ko je učestvovao u odobravanju udžbenika.

Novi zakon predviđa da svi izdavači imaju obavezu da izdvajaju dva odsto od prometa na tržištu za Fond za udžbenike na jezicima manjina i za decu sa smetnjama u razvoju. Opozicione stranke nacrt novog Zakona ocenile su kao manjkav, najviše zbog toga što se više bavi pitanjem izdavača, nego samih udžbenika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.