Kraj ljubavi Merkelova–Sarkozi?

Izvor: RTS, 19.Mar.2012, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj ljubavi Merkelova–Sarkozi?

Angela Merkel ljuta zbog Sarkozijevih izjava o "navali stranaca" i imigraciji u Evropi. Merkelovu razljutila i pretnja da će Francuska napustiti šengen. Nemačka kancelarka zbog toga neće doći ni na jedan predizborni miting, što je bio način da podrži Sarkozijev reizbor.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi uspeo je da "izvede iz takta" nemačku kancelarku Angelu Merkel. Iako mu je Merkelova još u početku pružila podršku kao kandidatu na predstojećim izborima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sarkozi je nedavno rekao da je "kampanja stvar francuskog naroda" i da zbog toga kancelarka neće doći na miting.

Merkelova je ranije činila sve kako bi udovoljila francuskom predsedniku – odbila je da primi njegovog protivnika socijalističkog kandidata Fransoa Olanda i prihvatila je, početkom godine, poziv za učešće na Sarkozijevim predizbornim mitinzima, a čak je javno priznala da se nada njegovom reizboru.

Takvu podršku njena koalicija u Nemačkoj ocenila je nepriličnom i donela joj gomilu kritika.

Međutim, kancelarka je na poslednjem samitu u Briselu imala raspravu u četiri oka sa Sarkozijem, gde ju je francuski predsednik pozvao na bar jedan miting, ali Merkelova sada više ne želi da se pojavi ni na jednom skupu.

Na takvu njenu odluku uticale su poslednje Sarkozijeve izjave o "navali stranaca" i imigraciji u Evropi, a takve izjave, koje znatno naginju udesno, loše prolaze u Nemačkoj.

Nemačka kancelarka je pred svojim bliskim saradnicima pokazala ljutnju zbog poslednjih izjava francuskog predsednika, zamerajući mu zbog prevrtljivosti, navode  francuski mediji.

Angelu Merkel razljutila je i pretnja Sarkozija da će Francuska napustiti šengen zonu ukoliko se ne izmeni Sporazum o slobodnom kretanju, prenose francuski mediji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.