Konobar Anđelko Kovačić: Sloba je pio čivas, Kežmanu samo vegetarijanski jelovnik, Čola sve razgali

Izvor: Večernje novosti, 18.Apr.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konobar Anđelko Kovačić: Sloba je pio čivas, Kežmanu samo vegetarijanski jelovnik, Čola sve razgali

SUBOTICA - Pre više od četiri decenije, tada tek stasali konobar Anđelko Kovačić poneo je prepunu tacnu u „Maloj gostioni“ na Paliću. Tu tacnu, sa istom spretnošću i okretnošću nosi i danas, u svojoj šezdesetprvoj godini. Veran prvom poslu, u jednom od najlepših simbola Palića, koji proslavlja 162 godine postojanja, Anđelko je proveo ceo radni vek. U posao je utkao ono po čemu je danas gostiona prepoznatljiva - prijatnu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << domaćinsku atmosferu, brzu i ljubaznu uslugu... - Nikada nisam poželeo da odem, iako sam imao dosta ponuda i izazova. U „Gostioni“ sam počeo i dok god me zdravlje služi, u njoj ću raditi - priča uvek nasmejan Anđelko. - Odsustvovao sam sedam dana zbog bolesti, a nekoliko puta smo po zahtevu vlasti išli u rezidenciju u Karađorđevo i odmah se vraćali. Zbog prepoznatljivog šarma, mnogi gosti s vrata pitaju za Anđelka. U dugoj konobarskoj karijeri uslužio je političare, sportiste, pesnike, glumce, estradne umetnike... Tita pamti kao opuštenog čoveka, koji ga sa tompusom u rukama mirno gleda dok peče roštilj. Njegova Jovanka, prema Anđelkovom doživljaju, bila je mnogo stroža i zahtevnija.GOST NA PRVOM MESTU VEĆ 14 godina „Mala gostiona“ je domaćin konferencije o elektronskoj trgovini, a mnogi učesnici pre izlaganja dolaze da se sa njim pozdrave. - Ta toplota i dobrota kojom on dočeka i isprati svakog gosta ne sreće se nigde, ovo za njega nije posao, to je njegov život - kaže Milka Đurić, organizator konferencije. - Čovek je stub ove kuće...Služio je i Jasera Arafata, Milku Planinc, a nedavno i budućeg premijera Aleksandra Vučića. Slobi je najčešće donosio „čivas“, Šešelja častio, nije dao da mu plate, dok je Koštunici naplatio sendvič... Za Mateju Kežmana, čim se pojavi, pripremao je vegetarijanski jelovnik. Rado je, kaže, usluživao i Savu Miloševića, a od srca se obraduje kada za stolom ugleda Zdravka Čolića. - Čola je prva liga - dodaje kratko. U svom radnom veku Anđelko je promenio čak 25 direktora i ko zna koliko šefova sala, sa svakim od njih je našao zajednički jezik. Neke je i učio poslu. Iako je ušao u sedmu deceniju, brzinom mladića služi ručak za više od 300 ljudi. Od decembra je zvanično u penziji, ali je na zahtev uprave restorana ostao je da radi i obučava mlade konobare. - Svakom gostu treba prići sa puno poštovanja, posvetiti mu se, da se oseća prijatno, kao kod kuće. Najveća kazna je kada gost nije zadovoljan, a najlepša nagrada kada ponovo dođe - kaže konobar starog kova. - Rad i obraz su me održali, a, kada se radi pošteno, nema problema ni sa gostom ni sa direktorom. Svi su oni zahtevni, nekad i naporni, ali, to je normalno - priča Anđelo. - Ovaj zanat treba voleti, treba znati komunicirati s ljudima. Najvažniji su brzina i poštenje - savetuje mlade konobare, koji danas uglavnom rade sezonski i često menjaju lokale. - Školu završavaju, ali se ne zadržavaju puno na jednom mestu, ne rade srcem, a to se odmah oseti. Drugačije je kada se radi - punim srcem.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.