Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2016, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kondić, Popović, Mataruga i Gnjato u trci za rektora

BANJALUKA - Na konkurs za rektora Banjalučkog univerziteta, koji je završen tačno u ponoć, prema saznanjima "Nezavisnih" pristigle su ukupno četiri prijave i to Novaka Kondića, dekana Ekonomskog fakulteta, Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta, Milana Mataruge, prorektora Univerziteta, i Rajka Gnjate, profesora i bivšeg dekana Prirodno-matematičkog fakulteta.

Novak Kondić, dekan Ekonomskog fakulteta, potvrdio je da se prijavio na konkurs za rektora čim su se stekli >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uslovi za to, ali očekivanja nije želio iznositi, dok je Milan Mataruga, prorektor Univerziteta, uvjeren u izbor.

"Da nisam očekivao da ću biti rektor u narednom periodu nikad se ne bih ni prijavio. Nadam se da će sve teći u zakonskim okvirima i roku, te da će najbolji program rada, koji će biti svima dostupan nakon zvanične objave svih prijava, zaista i biti odabran", napomenuo je samouvjereno Mataruga.

S druge strane, po mišljenju Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta, Univerzitet u Banjaluci se nalazi u krizi zbog, kako nam je objasnio, konkurencije privatnih fakulteta i finansijskih gubitaka, a smatra da prioritetno treba zaustaviti odlazak mladih i visokoobrazovanih, na čemu svakako planira raditi.

"Kao neko ko je cijeli svoj život u obrazovanju i pravu ne mogu ostati imun na ovako pogrešan pristup radu, koji je srozao Univerzitet Banjaluke, bacajući ga iza Zenice i Tuzle, doveo do velikih zaduženja, uveo porodične odnose i interese i bez obzira ko bude izabran - treba protiv toga da se bori", naglasio je Popović.

Senat je raspisao konkurs 28. januara i svi kandidati imali su 10 dana da se prijave, a važeće prijave su ako su stalno zaposleni i redovni profesori, državljani RS, nekažnjavani, te se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Takođe, prijave koje su kandidati pravovremeno poslali poštom i pristignu nakon zatvaranja konkursa, odnosno u narednih nekoliko dana, biće uvažene.

To nam je juče potvrđeno i na Banjalučkom univerzitetu, gdje ipak nisu željeli komentarisati broj, ni imena pristiglih prijava, odnosno kandidata, sve do završetka konkursne procedure.

Nakon zatvaranja konkursa, komisija koju čine Gordana Čenić-Jotanović, profesorica, Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta, i Neđo Malešević, student i član Senata Univerziteta RS, ocijeniće da li je dokumentacija potpuna, odnosno s kandidatima niko neće razgovarati, već će odlučujuću ulogu imati najbolji program rada Univerziteta za naredne četiri godine, koji je svaki kandidat dužan dostaviti Senatu.

O tome ko je kreator najboljeg četvorogodišnjeg plana rada Univerziteta u Banjaluci, odnosno ko će biti novi rektor, odlučiće najmanje 15 od ukupno 29 članova Senata Univerziteta RS u Banjaluci.

Inače, prije pokretanja konkursne procedure u javnosti se spekulisalo da će se pored Kondića, Popovića, Gnjate i Mataruge među kandidatima naći i Ranko Škrbić, donedavni ambasador BiH u Srbiji i nekadašnji ministar zdravlja RS, te Gordana Đurić, profesorica i bivša poslanica NS RS.

Rektor Univerziteta u Banjaluci je posljednji put biran 17. aprila 2012. godine, a na konkurs su se tada prijavila trojica kandidata, odnosno Ivan Šijaković, profesor Ekonomskog fakulteta, Vaso Bojanić, profesor Poljoprivrednog fakulteta i Stanko Stanić, aktuelni rektor, kojem je Senat tada dao podršku i drugi mandat zaredom.

Da bi čitava procedura bila neupitna, napomenuo je Vitomir Popović, trebalo je izabrati prvo novi senat, a zatim rektora, pa da novi senat, kako je potcrtao, bira i novog rektora. Ne vidi zbog čega to nije urađeno ako je potpuno logično.

"Takođe, logično je i da se za rukovodstvo Univerziteta biraju poznavaoci i prirodnih i društvenih nauka, da im se da šansa, a ne godinama ekonomisti", naglasio je on.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.