Koncentraciona vlada rešenje za Vojvodinu?

Izvor: RTS, 19.Avg.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncentraciona vlada rešenje za Vojvodinu?

Ideja o koncentracionoj vladi u Vojvodini ponovo je u fokusu. Reč je o vladi svih stranaka zastupljenih u pokrajinskom parlamentu, koja bi imala oročen mandat. Demokratska stranka, međutim, poručuje da u takvoj vladi neće učestvovati.

Vojvodina sa strankom manje u opoziciji ili bez opozicije. Taman kad se činilo da se zaokružuje ideja da u vlast uđe Nova demokratska stranka, pošto je privela kraju razgovore s demokratama i ligašima, ideja predsednika SVM-a Ištvana Pastora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o vladi svih stranaka opet je na stolu.

Pastor veruje da bi programska vlada rešila pitanja od Zakona o finansiranju Pokrajine, preko njenih nadležnosti, do primene novog Statuta.

"Ideja je da se defioniše spisak pitanja, da se oroči okončanje poslova i nakon toga bismo mogli razmišljati o raspisivanju izbora, to je kraj 2015. godine", kaže Pastor.

Koncentracionu vladu imala je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Poslednji put kao ideja pominje se posle ubistva premijera Zorana Đinđića, ali se ne ostvaruje.

U modernoj političkoj istoriji ova u Vojvodini bi bila prva. Neće, ako se pitaju demokrate.

"DS ne može da prihvati ideju koncentracione vlade jer sa SNS-om ne deli isti pogled ni na pitanja Vojvodine ni druga pitanja. Ulaziti u vladu koja bi imala toliko različitih pogleda i na pitanja Vojvodine i na sva druga za nas je neprihvatljivo", ističe predsednik Pokrajinskog odbora demokrata Miroslav Vasin.

Veruju partnerima, čini se, neupitno. Poverenje ipak dovodi u pitanje saopštenje NDS-a u kojem kažu da će napustiti pregovore o rekonstrukciji vojvođanske Vlade ako se DS ne stabilizuje i ne iznese jasne stavove o potencijalnim partnerima.

Kakav će biti stav Lige socijaldemokrata Vojvodine zavisiće od toga šta na zahtev da se preispita privatizacija NIS-a kaže DS. Spremni su i na razgovore o koncentracionoj vladi.

"Potrebno je obezbediti mehanizam da ono što se dogovori na nivou Pokrajine dobije neku svoju završnicu i u republičkoj Skupštini i u tom smislu koncentraciona vlada bi olakšala funkcionisanje pokrajinske skupštine, ali nje nema dok se ne saglase SNS i DS", kaže potpredsednik LSV-a Branislav Bogaroški.

Nadstranačke teme bi u novoj vladi nadvladale stranačke interese - u to se uzdaju opozicione SNS i SPS.

"Ono što je dobro za Vojvodinu nije dobro za DS, i ta politika je brana formiranju koncentracione vlade. Stanje je neizdrživo i mi činimo napore da iz ovog stanja izađemo", tvrdi predsednik Pokrajinskog odbora SNS-a Igor Mirović.

"Određeni infrastrukturni projekti su započeti, započet je i tunel kroz Frušku Goru. Sad se staki i tu bi trebalo dati impuls i stimulus da se nastavi, jer to postaje nepodnošljiva situacija", ocenjuje predsednik poslaničkog kluba SPS-a u pokrajinskog skupštini Pavle Budakov.

Demokratska stranka Srbije ne odgovara na prvu loptu.

"Postoji uvreženo mišljenje u Srbiji da svako može sa svakim, za DSS je najvažnija politika te vlade, dok ne izađe, o tome ne možemo da govorimo", navodi poslanik DSS-a u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da će se program pisati po prioritetima, nada se dogovoru, a za mesec dana i početku zvaničnih razgovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.