Kompanija Mei Ta obrađuje zdravstvene kartone Obrenovčana

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija Mei Ta obrađuje zdravstvene kartone Obrenovčana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je danas saopštio da je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u beodradskoj opštini Obrenovac.

Razlog je što se Šabiću obratio veći broj građana povodom vesti da je tokom pregovora sa potencijalnim stranim investitorom obavljana obrada ličnih podataka velikog broja građana, uključujući 55.000 zdravstvenih kartona >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stanovnika Obrenovca, i da su podaci stavljeni na raspolaganje kompaniji Mei Ta.

Šabić je naveo da je obrada podataka o ličnosti generalno dopuštena samo ako se obavlja uz pristanak lica o čijim podacima se radi ili ako se to čini na način i od strane lica predviđenih zakonom.

Što se tiče podataka o zdravstvenom stanju građana, oni spadaju u kategoriju takozvanih naročito osetljivih podataka i, pored zaštite predviđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, moraju da uživaju i posebnu zaštitu predviđenu Zakonom o pravima pacijenata.

Podaci o zdravstvenom stanju se bez pristanka pacijenta mogu dati trećim licima samo po nalogu suda, saopštio je Šabić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Nadzor i "Mei Ta": Da li je neko čitao kartone građana?

Izvor: B92, 06.Maj.2016

Beograd -- Poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo postupak u Obrenovcu zbog navoda da je kompanija Mei Ta dobila uvid u zdravstvene kartone građana. Čučković odbacuje tvrdnje...Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopšto je da je postupak nadzora nad sprovođenjem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.