Kome smeta hirurg  sa 7.000 operacija

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jul.2014, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome smeta hirurg sa 7.000 operacija

Da su u Srbiji najbolji često na udaru (ne)vidljivih sila, koje nemaju veze sa strukom, potvrđuje i konkurs za izbor direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Na svetskom glasu: Dr Aleksandar Nikolić

 

U jednom beogradskom listu objavljeno je da se na konkurs, inače otvoren još 13. juna, javio samo kandidat i to baš onaj koji ne ispunjava nijedan od potrebnih uslova.

Ovo ne bi bilo neobično da nije reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << o dr Aleksandru Nikoliću, stručnjaku svetskog glasa koji iza sebe ima 7.000 operacija na otvorenom srcu. Svojevremeno je, kao prvi čovek ovog Instituta, uspeo da sa svojim timom listu čekanja za operacije skrati sa dve i po godine na dva i po meseca.

 

Operiše i bez reza

O ovom hirurgu, koji je medicinu završio u Novom Sadu, najbolje govore njegovi stručni uspesi. Svoju prvu samostalnu bajpas operaciju uradio je još u 27. godini. U Podgorici je u aprilu 2011. primenio revolucionarni zahvat - operaciju srca bez reza. Zamenio je aortni zalistak a da nije otvorio grudni koš. Sa koleginicom dr Milom Stajević uspešno operiše decu koja imaju probleme sa srčanim zaliscima.

Pošto nije hteo da pristane na kompromise na štetu pacijenata, u septembru 2006. godine poslali su ga na duži godišnji odmor. Nakon toga je uzeo neplaćeno odsustvo od godinu dana i na kraju sam dao otkaz.

Dr Nikolić potvrđuje za "Vesti" da se javio na konkurs za izbor direktora Instituta za KVB Vojvodine.

- Priložio sam sve što je traženo uz plan rada za naredne četiri godine koji predviđa i modernizaciju kardiovaskularne medicine i uvođenje svih intervencija koje se sada ne rade u Srbiji. Za taj plan i program dobio sam podršku od akademika prof. dr Ninoslava Radovanovića čiji sam đak bio i koji je voljan da u slučaju mog izbora, kao tvorac ove institucije, bude moj savetnik - objašnjava dr Nikolić.

Konkurs je, inače, trajao 15 dana. Upravni odbor ima rok od 30 dana da predloži kandidata Izvršnom veću Vojvodine, osnivaču Instituta, koje donosi odluku.

- Odustati neću, boriću se koliko god treba da srpsko zdravstvo bude stručno, efikasno i u službi pacijenata - poručuje dr Nikolić, inače član Evropskog udruženja kardiohirurga.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.