Kolonija u Kraljici voća

Izvor: RTS, 24.Okt.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolonija u "Kraljici voća"

Senćanska Gradska kuća tema je i inspiracija jedanaestoro akademskih umetnika okupljenih u 7. likovnoj koloniji na Gornjem Bregu, u etno-kući "Kraljica voća".

Slikari koji su učestvovali na dosadašnjim kolonijama u Senti imali su slobodu da radovima izražavaju svoj individualni stav. Ovogodišnje okupljanje bilo je u znaku stogodišnjice izgradnja senćanske gradske kuće.

Giga Đuragić Dile, slikar i tapiserist, organizator Kolonije, kaže da je pozvao slikare >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji imaju svoj pejzažni opus:

"Sada smo ih zamolili da svoj slikarski izraz prilagode temi koja se odnos na Gradsku kuću u Senti."

Mariji Krstevskoj Marić iz Beograda u prvi mah nije se dopala ideja o pejzažu sa Gradskom kućom:

"Međutim, kad sam videla tu zgradu koja me je oduševila i inspirisala, obe slike napravila sam na tu temu."

Novosađanin Drago Dragić nije pejzažista, ali smatra da je mrtva priroda koju je naslikao jednako značajan doprinos obeležavanju stogodišnjice gradske kuće.

"Na slici je domaći ambijent ovog salaša - domaća slanina, domaći hleb, krparica, a tu je i kajsija, kraljica voća, po kojoj je nazvana ova etno-kuća", kaže Dragić.

Radovi sa 7. likovne kolonije održane u etno-kući „Kraljica voća" izloženi su u senćanskoj Gradskoj kući, koja je umetnicima bila tema.

                                                                                                                            

rts.kikinda@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.