Koliko će rasti cena svinjetine

Izvor: RTS, 26.Jul.2016, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko će rasti cena svinjetine

Cena tovljenika u Mačvi viša je za pedesetak dinara viša nego prethodne sedmice, a procena je da će narednih dana dostići 200 dinara za kilogram. Rast otkupne cene svinja, uticao je na poskupljenje mesa u mesarama.
Od početka godine, Mile Živanović iz Tabanovića prodao je 90 svinja po ceni od 130 dinara za kilogram. Po tovljeniku je izgubio oko tri hiljade dinara, zbog čega, kaže, ne očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će trenutnom cenom nadoknaditi dosadašnje gubitke u proizvodnji.

"Sami možete da procenite šta sam mogao da zaradim", rekao je Živanović, "izgubio sam osnovne pare koje sam imao, jer hrana je bila skupa, a cena tovljenika mala. U ovom poslu najviše nastradaju proizvođači i potrošači."
 
Na česte promene otkupne cene, proizvođači iz Mačve su kažu, navikli. Željko Milutinović iz Drenovca, na farmi gaji više od šest stotina svinja i smatra da bi zadržavanje cene na 180-190 dinara za kilogram bilo prihvatljivo za uzgajivače:
"Da se ne vrati na 100-105 dinara, jer sam ja za ovih nekoliko meseci od početka godine napravio minus od 10.000 evra."
Rastom cene svinja zadovoljni su proizvođači, ali ne i potrošači. U većini mesara u šabačkom kraju meso je poskupelo za 30-40 dinara po kilogramu, ali se kupuje kao i pre poskupljenja. 
Svinjari iz Mačve kažu, da svaki rast cene svinja prati povećanje cena u mesarama, ali da padom cene otkupa tovljenika, prerađevine retko pojeftinjuju.
rts.sabac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.