Kobre se prilagođavaju novom neprijatelju

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobre se prilagođavaju novom neprijatelju

BEČ - Pripadnici antiterorističke jedinice austrijske policije Kobra pripremaju se za novu prijetnju - bombaše samoubice, piše danas bečki Kurir.

Iako, prema direktoru specijalnih jedinica austrijske policije Bernhardu Trajbenrajgu, ne postoji konkretna naznaka za predstojeći teroristički napad na Austriju, Kobre moraju u svoju obuku i djelovanje da uključe najnovija saznanja iz Pariza.

Tako se, kako za sebe kažu, godinama među najboljim antiterorističkim jedinicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u svijetu, već pripremila za džihadiste i potencijale prijetnje koji od njih polaze.

Već samo par sati nakon terorističkih napada u Parizu uslijedila je prva razmjena informacija između francuske specijalne jedinice GIGN i centrale Kobri u Vinernojštatu.

"Mi smo odlično umreženi i poznajemo se. Odmah su proslijeđene informacije kako su djelovali atentatori u Parizu", prenio je Kristof Šerc koji je nadležan za obuku Kobri.

Ono što su čuli pripadnici Kobri daje povod za zabrinutost, jer su teroristi raspolagali najmodernijom opremom i prije svega bombama-zamkama.

Prema brigadiru Ervinu Štramecu, već duže postoji koncept kako djelovati prema takvim prijetnjama, ali pretežno samo na papiru.

Bombaši samoubice do sada su bili poznati prije svega samo u atentatima na Bliskom istoku, a samo kao latentna prijetnja u srcu Evrope.

"Stalno smo suočeni sa novim pojavama nasilja i terorizma. Svakih par godina se za nas mijenja oblik prijetnje na šta moramo da reagujemo", rekao je Štramec bečkom dnevniku Kurir.

Poseban sektor za analitiku pri Kobrama analizira sve međunarodno relevantne događaje, i trenutno su pred njima napadi u Parizu.

U borbi protiv novih agresora specijalnoj jedinici od koristi je reforma strukture sprovedena 2013.

Spajanjem Kobri, službi za deminiranje i jedinice za opservaciju u Direkciju za specijalne jedinice objedinjene su tri glavne službe za borbu protiv terorizma.

"Razmjena informacija među jedinicama se znatno poboljšala. Kao što se vidjelo u Parizu, neophodno je da jedinice za opservaciju i deminiranje rade zajedno kako bi se 'eliminisali' osumnjičeni za terorizam", navode Štramec i Šerc.

Takođe se ispravnim pokazala i nedavna odluka da pripadnici Kobre prođu šestomjesečnu osnovnu obuku o eksplozivima.

Inače, specijalne jedinice dobijaju i novu opremu, te će od 300 miliona evra, planiranih za opremanje policije, Kobra dobiti "značajan dio kolača".

Kobre će dobiti nove pancire, koji će omogućiti još bolju zaštitu uz manju težinu.

Pošto su teroristi u Parizu raspolagali sa modernom zaštitnom opremom, Kobre namjeravaju da nabave snajpere za veće udaljenosti i sa većim kalibrom.

Kobre dobijaju, kako ne bi morale i u budućnosti koristiti opremu vojske, sopstvena oklopna vozila.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRETNJA BOMBAŠA SAMOUBICA Austrijski specijalci se prilagođavaju novom neprijatelju

Izvor: Blic, 30.Nov.2015

Pripadnici antiterorističke jedinice austrijske policije Kobra pripremaju se za novu pretnju - bombaše samoubice, piše danas bečki Kurir...Iako, prema direktoru specijalnih jedinica austrijske policije Bernhardu Trajbenrajgu ne postoji konkretna naznaka za predstojeći teroristički napad na Austriju,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.