Kobasica od tri tone!

Izvor: Večernje novosti, 18.Feb.2017, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobasica od tri tone!

Na centralnom trgu u Novom Sadu najavljena tradicionalna manifestacija u turiji NOVI SAD - Bačko selo Turija, kod Srbobrana, ponovo će krajem meseca biti svetski centar kobasice. Na 33. "Kobasicijadi" okupiće najveštije majstore u izradi ovog omiljenog specijaliteta od mesa i dočekati mnogobrojne goste, koji po tradiciji pristižu sa svih meridijana. Nadaleko čuvena privredno-turistička i kulturno-zabavna manifestacija biće održana od 24. do 26. februara u centru sela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ali je prethodnih nedelja bila uspešno promovisana u Somboru i Subotici, a juče i u Novom Sadu. - Ozbiljno se pripremamo da i ove godine oborimo rekord u dužini kobasice, tako da će ona, koju iznosimo 25. februara u podne, biti dugačka 3.033 metra - objašnjava Miroslav Medurić - Čika, predsednik Organizacionog odbora "Kobasicijade" i istoimenog udruženja. Taj džinovski mesni specijalitet biće težak neverovatnih 3,3 tone i posetioci će moći da ga kupe, ali ne na kilo, nego za 500 dinara po dužnom metru. - Bez obzira na to što smo još pre dve godine ušli u Ginisovu knjigu rekorda po dužini kobasice, odnosno po izmerenom prečniku od 3,97 metara, odlučili smo da ga svake godine obaramo i pokažemo da mi u Turiji možemo da napravimo najdužu kobasicu na svetu - poručuje popularni Čika. Zajedno sa svojim brojnim saradnicima-mesarima, naš sagovornik je još u ranim jutarnjim satima dopremio na Trg republike 600 kilograma sveže, 700 kilograma suve i 300 kilograma roštilj kobasice i sve količine ponuđene su na prodaju po promotivnim cenama od 400, 500 i 150 dinara. Već do podneva planula je suva kobasica, pa su organizatori bili prinuđeni da dovezu novi kontingent. - Dobre su i sveže, a pogotovu suve. Kupila sam ukupno oko četiri kilograma, da se u porodici malo počastimo - kaže za "Novosti" Novosađanka Ana Mišković, pošto je strpljivo čekala u redu zajedno sa brojnim sugrađanima. I trojica penzionera stigla su na red da se počaste sočnim kobasicama sa vrelog roštilja. - Stanujem u blizini Riblje pijace i svake godine dođem da probam turijske specijalitete. Ove kobaje sa roštilja su dosta dobre, ali sušene bi mogle biti bolje - smatra Marinko Čavor, dok kolega do njega tvrdi da je i ta vrsta odlična samo bi po njegovom ukusu trebalo da bude za nijansu ljuća. - Svi koji nisu dobili kobasice po želji, neka dođu u Turiju na "Kobasicijadu" - poručuje naglas popularni Čika, obećavajući srdačnu dobrodošlicu i lep provod uz bogat kulturni i zabavni program, za koji će biti zadužene brojne folklorne i muzičke grupe ali i solisti."REKORDERKA" - OČEKUJEMO veliki broj gostiju iz celog sveta, a onaj ko svojim pasošem dokaže da je stigao iz najudaljenijeg mesta na planeti, dobija na poklon pet kilograma turijske kobasice "rekorderke" - ističe Medurić, podsećajući da je lanjski dobitnik bio gost iz Južne Amerike.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.