Ko su Amerikanci koji i dalje trunu u zatvoru u S.Koreji

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su Amerikanci koji i dalje "trunu" u zatvoru u S.Koreji

Pjonghang -- Kada je američki student Oto Varmbir prošle nedelje stigao u Ohajo, u Severnoj Koreji u zarobljeništvu ostala su još trojica Amerikanaca.

Varmbier je u SAD vraćen u komi, umro je u ponedeljak, a pravi uzrok njegove smrti verovatno nikada neće biti otkriven.

Zvaničnik Stejt departmenta Džozef Jun se u toku pregovora za oslobađanje Varmbira sastao sa još trojicom zarobljenika. Tada je rekao da bi voleo da i njih vidi kao slobodne, ali o tome, bar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sada, nije bilo reči.

A ko su američki državljani koji su iza rešetaka u Severnoj Koreji?

Vest o hapšenju Kim Dong Čula odjeknula je u januaru 2016, kada ga je intervjuisao CNN. Tvrdio je da je američki državljanin rođen u Virdžiniji, koji je u Severnoj Koreji optužen zbog špijunaže.

Intervju se odvijao uz prisustvo severnokorejske garde, a CNN je priznao da ne može da proceni da li su Kimove tvrdnje iskazane pod pritiskom.

On je za američku televiziju rekao da je za Južnu Koreju špijunirao od aprila 2013. godine.

Osuđen je na deset godina zatvora uz prinudan rad u aprilu 2016. nakon što je proglašen krivim za špijunažu.

Prema podacima CNN, njegova supruga i dve ćerke žive u Kini.

Profesor na Univerzitetu u Pjongjangu na nauku i tehnologiju (PUST) Kim Sang Duk uhapšen je na međunarodnom aerodromu u prestonici Severne Koreje 22. aprila kada je pokušao da napusti zemlju.

Vlada Severne Koreje navela je u maju da je Kim, koji se takođe predstavljao i kao Toni Kim, bio “presretnut zbog krivičnih dela neprijateljstva u cilju prevare“.

Zvaničnici sa univerziteta PUST naveli su za Rojters da je Kim bio uključen “u druge aktivnosti van PUST-a, kao što je pomaganje sirotištu“,

Kim, koji je u svojim pedesetim godinama, je bio sa svojom ženom kada je uhapšen, ali se ona nakon toga vratila u SAD.

Nedugo nakon njegovog hapšenja, još jedan profesor sa PUST-a Kim Hak Song uhapšen je zbog “akta neprijateljstva“.

On je takođe naturalizovan američki državljanin koji je na univerzitetu radio u vezi sa poljoprivredom. Bio je, kako piše CNN, veoma zainteresovan za razvoj severnokorejske poljoprivredne proizvodnje.

Korejac, rođen u Kini, preselio se u SAD devedesetih godina, a bio je i pastor evangelističke crkve u Los Anđelesu.

Njegova žena, Kim Mi Ok je za CNN nakon njegovog hapšenja navela da se nada da će se slučaj rešiti humano i da će on biti vraćen porodici.

Među uhapšenima u Severnoj Koreji bio je i Metju Miler, oslobođen 2014, kao i novinarke Lora Ling i Jun Li.

Njih dve bile su osuđene na 12 godina rada u kampu zbog ilegalnog prelaska granice u toku rada na priči o severnokorejskim dezerterima. Oslobođene su nedugo nakon što je tadašnji predsednik Bil Klinton posetio Pjongjang, a severnokorejski mediji su preneli da je Kim Džong Il, tadašnji lider Severne Koreje, odluku o pomilovanju doneo nakon što mu se Klinton izvinio.

Mesec dana nakon njihovog oslobađanja, Ling i Li pisale su za “Los Anđeles tajms“ o tome kako nije prošlo više od minut od kako su kročile na tlo Severne Koreje kako su ih “pojurili vojnici“. Pisale su o tome da su svakog dana morale na saslušanja, ali nisu otkrile detalje toga kao ni uslove u kojima su boravile u pritvoru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.