Ko prizna, pola mu se prašta: Od sutra novi propisi za vozače!

Izvor: Press, 24.Jul.2014, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ko prizna, pola mu se prašta": Od sutra novi propisi za vozače!

Zeleno svetlo za pregovore o visini kazne imaće oni koji, na primer, u naselju prekorače brzinu za 20 kilometara na čas, ili van naselja za 40 kilometara na sat, ili, voze s najviše 1,2 promila alkohola u krvi. Za ta dela su, inače, predviđene kazne od 6.000 do 20.000 dinara, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, i kazneni poeni.
Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije, rekao je da će se primarno ići na priznanje prekršaja uz minimalu kaznu od 6.000, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a za najveći broj prekršaja predviđena je zaštitna mera od 30 dana.
"U toj situaciji mi ćemo se dogovoriti sa prekršiocem da mu oprostimo zaštitnu meru, ići ćemo na varijantu da učinilac prekrašaja po pravilu nije u prethodnih godinu dana pravnosnažno osuđen za neko delo odnosno za neki prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja naravno i krivično delo", naveo je Rebić.

PROČITAJTE JOŠ:
Sudar dva autobusa u Beogradu!
Konjević: Kosmajca niko ne traži, morali smo ga pustiti
Poginuo vozač u saobraćajnoj neseći kod Niša
   
Slobodan Mališić iz Uprava saobraćajne policije kaže da su kazneni poeni nešto o čemu se neće sporazumevati, jer oni ostaju da bi se pratilo dalje činjenje prekršaja vozača.
O sporazumu će se pregovarati s nadležnim starešinama Saobraćajne policije. Dogovor postaje pravosnažan posle potvrde suda.
Zoran Pašalić iz Prekršajnog apelacionog suda istakao je da je cilj da svi prekršaji koji se dogode na teritoriji Srbije, a njih je 800 do 900 hioljada u toku jedne kalendarske godine, od čega 62 odsto čine saobraćajni prekršaji, budu rešeni na brži, bolji, efikasniji i zakonitiji način.
Sporazumom, građani izbegavaju odlazak na suđenja, a novčanu kaznu mogu da plate na rate. Sudije apeluju da se sporazum postigne pre suđenja.
"Upustite se u postupak, idete jednom ili dva puta na ročište, pa se poziva policajac, pa vi vidite tokom trajanja postupka da ćete izgubiti. Onda odete u poliju, još uvek nije kasno, sporazum se može zaključiti sve do donošenja presude od strane suda, ali onda bi uslovi sporazuma za vas trebalo da budu nešto stroži", rekao je Milan Marinović iz Prekršajnog suda.
Mogućnost priznanja saobraćajnog prekršaja imaće i strani državljani, i to po ubrzanoj proceduri.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

NOVA SAOBRAĆAJNA PRAVILA Popiješ pet piva i nagodiš se s policijom

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 19:26

Policija će najpre potencirati dogovor sa vozačima uhvaćenim sa 1,2 promila alkohola u krvi, što je pet popijenih flaša piva i onima koji su prekoračili brzinu do 30 kilometara na sat...Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije, navodi da se MUP danas sa prekršajnim sudovima dogovorio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.