Izvor: Vaseljenska TV, 03.Sep.2012, 14:46

Ko je pozobao Zobnaticu?

Ko je pozobao Zobnaticu?

(Foto: vojvodinaonline.com)

Primer Zobnatice iz Bačke Topole je najbolji pokazatelj kako se privatizovalo ne da bi državi i narodu bilo bolje, već da bi mogli da se obogate oni koji su dilu sa vlastima. U slučaju ove privatizacije je Agencija za privatizaciju desetak puta aneksirala kupoprodajni ugovor, kako bi postupanje kupca uvek moglo da bude proglašeno da je u skladu sa ugovorom.
Agonija akcionarskog društva Zobnatica iz Bačke Topole se nastavlja. Preduzeće je prvi put bilo privatizovano 11. aprila 2008. od strane Nade Božić i Vladimira Šešlije. Agencija za privatizaciju je ovu privatizaciju ubrzo raskinula, jer privatizacioni kupci nisu na vreme platili kupoprodajnu cenu.
Sledeća aukcijska prodaja je održana 12. decembra 2008. godine, a uslov da neko uzme učešća na njoj je bio da je hotelijer koji u svom vlasništvu već ima hotel sa najmanje četiri zvezdice.
Osnovna delatnost A.D. Zobnatice je, međutim, gajenje žita i ostalih useva i zasada. Pomenuti uslov je oterao mnoge ozbiljne potencijalne kupce i preduzeće je prodato firmi New Company sa Novog Beograda za samo 1,8 miliona evra. Na prvoj, kasnije poništenoj aukciji bila je postignuta cena od čak 21 miliona evra.
Iza New Company d.o.o. stoje Milorad Stevović (30 posto kapitala), Rajko Radulović (20 posto kapitala) i Northgate Finance S.A, of-šor kompanija iz Liberije u Africi. Liberija, jedna od najsiromašnijih država crnog kontinenta, za of-šor kompanije naplaćuje godišnju taksu od samo 150 dolara, a zagarantovana je i diskrecija kada je u pitanju identitet vlasnika.
Milorada Stevovića mnogi dovode u vezu sa kriminalnim grupama, a simptomatično je i to da je prvi komšija preduzeću New Company na adresi Bulevar Arsenija Čarnojevića 54a bio Darko Šarić.
Stevović ima i zajedničku firmu sa sinovima Milomira Joksimovića zvanog Miša Omega, za koga se pouzdano zna da pere novac najvećih kriminalaca sa ovih prostora.
Rajko Radulović je nekada bio finansijski direktor Energoprojekt Holdinga, a danas osim suvlasničkog udela u New Company ima kapital u Zobnatici i beogradskom Inn hotelu, a suvlasnik je i prizemlja i prvog sprata novog kineskog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70.
Uprava za sprečavanje pranja novca već godinama navodno proverava kapital vlasnika New Company, ali bez rezultata. Kod Nade Božić i Vladimira Šešlije pomenuta uprava je u roku od samo tri dana utvrdila da se radi o prljavom kapitalu.
Da se očigledno radi o preduzeću koje ne samo da upravlja nelegalno stečenim kapitalom, već je i miljenik onih na vlasti, pokazuje i činjenica da je posle privatizacije Zobnatice tadašnja direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić sa preko pedeset miliona dolara u torbama pobegla iz Srbije.
Direktorka Centra za kontrolu pri Agenciji za privatizaciju Julijana Vučković je više puta zatvarana, ali je uvek puštana po naređenju odozgo.
Pripremajući privatizaciju u korist poznatog kupca višegodišnji direktor Zobnatice Andrija Raičević u 2007. godini iskazuje gubitak u poslovanju, prvi put u istoriji ovog preduzeća. Raičevića novi vlasnici zadržavaju na funkciji, pa on za četiri godine pravi ukupan gubitak od 160 miliona dinara, odnosno više od sume za koju je Zobnatica prodata. Očigledno se radi o isisavanju para u korist privatizacionih kupaca.
Agencija za privatizaciju je u međuvremenu desetak puta menjala kupoprodajni ugovor, tako da od prvobitnog ugovora nije ništa ostalo. Kupcima se stalno i na svaki način izlazilo u susret.
Tako se dozvolilo da umesto u osnovna sredstva kupac investira u obrtni kapital koji je odmah potrošen za rad sa firmama koje su povezane sa vlasnicima New Company. Čak i kada je ulagano u osnovni kapital Agencija je dozvolila da Zobnatica izda posebnu seriju akcija koje je otkupio New Company, a što je protivzakonito. Niko se nije uzbudio ni kada je sudski veštak utvrdio da je falsifikovan potpis nosioca konzorcijuma, Grka Petrisa Hristoforosa, na odluci o izdavanju nove serije akcija.
Agencija za privatizaciju je dva puta 2009. utvrdila da kupac ne poštuje odredbe kupoprodajnog ugovora, a onda iznenada posle treće kontrole 2010. Agencija smatra da je sve u najboljem redu. Naravno, i za ovo je morao da bude aneksiran ugovor.
Po prvobitnom kupoprodajnom ugovoru New Company je morao da investira 90 miliona dinara u dalji razvoj turizma Zobnatice. Od toga očigledno nije bilo ništa, jer je taj sektor u preduzeću potpuno zamro, a sada se još ruši i stari kaštel koji je pod zaštitom države.
Glavni čovek za obavljanje prljavog posla ispred New Company i kriminalaca koji stoje iza ove firme jeste Andrija Raičević. Mafijaši očigledno imaju puno poverenje u ovog čoveka koji je već godinama generalni direktor Zobnatice, jer u preduzeće svraćaju najčešće samo kada su skupštine akcionara.
Raičević između ostalog ima imanje u Karađorđevu, gde mu je komšija Mile Jerković, poznati perač mafijaških para. Njihova saradnja je počela još dosta davno, jer je Raičević Jerkoviću i sa njim povezanim licima prepustio 1.800 hektara najkvalitetnije zemlje. Zobnatica je, naime, 2007. od ponuđenih 2.600 hektara u zakup uzela samo 800 hektara, dok su ostatak uzeli Jerković i njegovi pajtosi. Zobnatica je ipak dala garanciju da će platiti celokupan zakup izdavši blanko menice, pa je tako njen račun bio blokiran 196 dana budući da mafija ne voli da plaća račune koje ne mora. Uprkos ovome, ili upravo zahvaljujući ovakvom poslovanju, Raičević ostaje na direktorskom mestu, a njegovo privatno bogatstvo se iz godine u godinu enormno uvećava.
Satrapovi hajduci
Mali akcionari i radnici ovog nekada uspešnog, a danas ruiniranog preduzeća godinama vode bespoštednu, ali za sada bezuspešnu borbu da se sačuva bar nešto od Zobnatice. Do sada nisu imali nikakvu podršku ni Agencije za privatizaciju, ni sudstva i tužilaštva. Državni organi kao da ne vide da je vrednost akcija A.D. Zobnatice sa 3.600 dinara u međuvremenu pala na 900 dinara, što je očigledan znak da sa preduzećem nešto nije u redu. Justicija jeste slepa, ali je u ovom slučaju i gluva i jalova, bar kada su u pitanju hajduci iz New Company i njihov satrap Raičević.
Ko je ko u pljački Zobnatice
NEW COMPANY. Matični broj: 17514270.
NORTHGATE FINANCE S.A. Udeo: 50 odsto, Milorad Stevović. Udeo: 30 odsto, Rajko Radulović. Udeo: 20 odsto
TMT. Matični broj: 07474695. Milorad Stevović. Udeo: 100 odsto
HIRIM CO. Matični broj: 17589083. Milorad Stevović. Udeo: 50 odsto, Rajko Radulović. Udeo: 50 odsto
ZOBNATICA. Matični broj: 08056951. Konzorcijum: 62.258 društvenog kapitala – 48.49291 odsto Xristoforos Petris: 5 odsto, NEW COMPANY: 95 odsto
SBM HOLDING BEOMEDICINA. Matični broj: 06683657. NEW COMPANY. Udeo: 24.94437 odsto. Broj akcija 4260. Miroljub Miletić. Udeo: 18.03490 odsto. Broj akcija 3080.
SBM CENTAR. Matični broj: 07559232. Status: Privredno društvo brisano iz registra 06.10.2010. SBM HOLDING BEOMEDICINA. Udeo: 100 odsto.
BEOMEDICINA. Matični broj: 17174231. SBM TEAM ENTERPRISESS LTD. Udeo: 100 odsto.
OLIMPIA INVEST. Matični broj: 20175583. Rajko Radulović. Udeo: 25.00 odsto, Milorad Stevović. Udeo: 25.00 odsto, Petris Hristoforos Udeo: 25.00 odsto. (iz Grčke), Maroudas Nikolaos. Udeo: 25.00 odsto (sa Kipra).
- Hristoforos Petris – NEW COMPANY. Član upravnog odbora.
ZOBNATICA. Član upravnog odbora.
OLIMPIA INVEST. Udeo: 25 odsto
- Maroudas Nikolaos – OLIMPIA INVEST. Udeo: 25 odsto
- Jasminka Banjanin – OLIMPIA INVEST. Direktor
- Petar Radulović – OLIMPIA INVEST.
- Ružica Petrović Dedijer – NEW COMPANY. Zastupnik ogranka – direktorka hotela In
- Goran Kovačević – NEW COMPANY. Podnosilac zabeležbi u Agenciji za privredne registre. 13.07.2007
SBM HOLDING BEOMEDICINA. Zastupnik u sporu Privrednog suda XIV P – 7053/2007
- Novak Zeković – ZOBNATICA. Član upravnog odbora.
- Komnen Stanišić – ZOBNATICA. Član upravnog odbora.
SBM HOLDING BEOMEDICINA. Zastupnik u sporu Privrednog suda XIV P – 7053/2007 Akcionar sa 11 akcija.
- Andrija Raičević – ZOBNATICA. Generalni direktor – Član upravnog odbora.
- Miroljub Miletić – SBM HOLDING BEOMEDICINA. Generalni direktor.
BEOMEDICINA. Direktor.
- Svetlana Stanković – SBM HOLDING BEOMEDICINA.
- SBM TEAM ENTERPRISES LTD. Registarski broj: 46160, KIPAR Kipar
BEOMEDICINA. Udeo: 100 odsto.
- SBM HOLDING BEOMEDICINA AD. – SBM CENTAR. Udeo: 100 odsto.
- Miodrag Carević – SBM CENTAR. Direktor.

Nastavak na Vaseljenska TV...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vaseljenska TV. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva ovog sajta, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vaseljenska TV. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite kako bi uklonili sporni sadržaj.