Ko hoće da ruši crkvu u Prištini

Izvor: B92, 22.Apr.2014, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko hoće da ruši crkvu u Prištini

Priština/Kosovska Mitrovica -- Raško-prizrenska eparhija smatra da je izjava kosovskog ministra Dardana Gašija, koji je rekao da će u Prištini srušiti Crkvu Svetog Spasa otvorena provokacija.

Eparhija u saopštenju navodi da ta izjava, data za prištinski list Telegraf u ponedeljak 21. aprila, ima za cilj da naruši međuetničke i međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i to baš sada u vreme najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Hristovog.

Prištinski list je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavio tekst pod naslovom "Porušiću Crkvu Sv. Nikola“ u kojem ministar Gaši tvrdi da je nezavršena Crkva Sv. Spasa u centru Prištine podignuta nelegalno.

Eparhija saopštava da je to neistina i da poseduje svu potrebnu dokumentaciju koju su izdale nadležne institucije kada je crkva građena. Dodaje se i da ministar Gaši, inače zadužen za prostorno planiranje, čak ni ne zna naziv crkve, kao i da se njegova izjava ne može tumačiti drugačije nego kao pokušaj etničke i verske diskriminacije, ali i u službi predstojećih kosovskih izbora.

Eparhija ističe da je SPC nedavno direktno iz samog vrha vlade Kosova obaveštena da vlada podržava završetak gradnje te crkve, o čemu su obavešteni i međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji.

Eparhija dodaje i da je zbog svojih neumesnih medijskih izjava i pokušaja politizacije pitanja kulturne baštine ministar Gaši već blokirao rad mešovite Komisije za implementaciju zaštićenih zona, kojoj pored njega predsedava i specijalni predstavnik EU za srpsku pravoslavnu baštinu I Građanska inicijativa Srpska najoštrije osuđuje izjavu kosovskog ministra Dardana Gašija ističući da su ovakve i slične nepromišljene i neprimerene izjave već u prošlosti nanele veliku štetu pravoslavnoj kulturnoj baštini na Kosovu zahtevajući da kosovski ministar svoju retoriku smiri.

GI Srpska podseća da je za vreme martovskog pogroma 2004. godine spaljeno i uništeno 35 pravoslavnih hramova, od toga 6 u prvoj kategoriji, što znači crkvenih građevina iz XIV, XV i XVI veka, kao i da je do 2004. godine na Kosovu uništeno 38 spomenika i objekata kulture, te da je bilo tendencija da se od nezavršenog Hrama Hrista Spasa u Prištini napravi „Memorijalni muzej kosovskih Albanaca“.

GI Srpska apeluje na međunarodnu zajednicu, EULEKS i KFOR, da hitno reaguju kako bi ublažili nemir među Srbima na Kosovu. Hramovi srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji su i dalje pod zaštitom KFOR-a, Kosovske policije, a većina je ograđena bodljikavom žicom.

Pre godinu dana Univerzitet u Prištini tužio je Crkvu za navodnu uzurpaciju 4,27 hektara zemlje i izgradnju crkve na zemljištu Univerziteta. Nedovršena Crkva Hrista Spasa u Prištini je posle agresije snaga NATO -a1999. godine više puta bila meta napada.

Jevtić: Crkva u Prištini je deo srpskog nasleđa

Ministar za povratak i zajednice Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas, povodom najava rušenja crkve Hrista Spasa u Prištini, da je i taj hram deo kulturnog i verskog nasleđa Srba na Kosovu i da se ne može razmišljati o njegovom rušenju.

Jevtić je ocenio da u periodu kada su izvesni parlamentarni izbori na Kosovu, pojedinci, radi podizanja rejtinga svojih stranaka, najavljuju razne akcije ili dogadjaje kako bi na taj način skrenuli pažnju na sebe.

"Kada se radi o crkvi Hrista Spasa u Prištini ovde je očigledno reč o novom gradonačelniku Prištine (Sspendu Ahmetiju) iz redova Samoopredeljenja, koji delimično prebacuje loptu na ministra za prostorno planiranje (u Vladi Kosova) Dardana Gašija, a zbog poslednjih akcija tog Ministarstva kada je na nekoliko lokacija na Kosovu porušeno više nelegalnih objekata", navodi se u saopštenju.

Jevtić je naveo da i gradonačelnik Prištine Sspend Ahmeti i ministar Dardan Gaši moraju da znaju da je crkva Hrista Spasa u Prištini deo kulturnog i verskog nasledja Srba na Kosovu.

"Ovde možemo jedino pričati o završetku ovog objekta, a nikako o njegovom rušenju. Ono što će svakako biti jedna od aktivnosti Ministarstva za zajednice i povratak, kada je o ovom slučaju reč, jeste demokratsko delovanje radi sprečavanja i same pomisli na rušenje crkve, uključujući i razgovor sa svim relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu", naveo je Jevtić.

Ministar je naveo da će pokrenuti inicijativu za prikupljanje sredstava za završetak izgradnje tog objekta i da će to biti jasan odgovor na najave o rušenju crkve.

Kancelarija za KiM: Ovo je jasna poruka, da tamo gde se ruše srpske svetinje, nema mesta ni za Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju danas je najoštrije osudila izjavu predstavnika prištinskih vlasti o rušenju hrama Hrista Spasa u Prištini i ocenila da je to jasna poruka da tamo gde se ruše srpske svetinje nema mesta ni za Srbe.

Kancelarija je ocenila da je najava rušenja pravoslavne crkve u Prištini, objavljena u vreme najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, skandalozna i predstavlja kontinuitet u zastrašivanju Srba na Kosovu i Metohiji.

"To je jasna poruka, da tamo gde se ruše srpske svetinje, nema mesta ni za Srbe", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da takve izjave iz Prištine shvati ozbiljno i da reaguje, jer se radi u porukama koje podsećaju na martovski pogrom 2004. godine u kome je, između ostalih, uništeno i oskrnavljeno 35 pravoslavnih crkava, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoće da ruše srpsku crkvu na Kosovu?

Izvor: Mondo, 22.Apr.2014

Eparhija Raško-prizrenska smatra da je izjava kosovskog ministra Dardana Gašija koji je rekao da će u Prištini..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.