Knjiga duša obleće svetom

Izvor: Danas, 28.Avg.2015, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga duša obleće svetom

Nakon pet godina čekanja, Iron Maiden najzad je najavio novi album "The Book of Souls" koji će 4. septembra imati svetsku premijeru. Fanovi su se albumu i istoimenoj svetskoj turneji nadali još početkom ove godine, ali sve je moralo da bude odloženo zbog lekarskog tretmana kojem je Brus Dikinson, legendarni "high pitch" frontmen Mejdena morao biti podvrgnut.

Kako bi sve bilo obavijeno očekivanim velom glamura, Dikinson će i ovoga puta predvoditi turneju benda pilotirajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Boingom 747, takozvanom "Kraljicom neba".

"Kraljica" je oko tri puta teža od njihovog starog aviona i Brus Dikinson ovih dana usavršava svoje veštine, ne bi li dobio licencu i za ovu čeličnu zverku.

Avion će poneti bend, čitavu ekipu i preko 12 tona opreme na putovanje dugo više od 88, 500 kilometara, na šest kontinenata gde su koncerti najavljeni u 35 zemalja.

Detalji se još ne znaju, ali turneja će započeti u SAD krajem februara, potom idu u Meksiko. Grozničavost ovde raste jer se njihov prvi koncert dugo, dugo očekuje u El Salvadoru. Potom se vraćaju u Kosta Riku, a zatim idu u Južnu Ameriku kako bi održali koncerte u Argentini, Čileu i nekoliko koncerata u Brazilu, pre nego se vrate u SAD krajem marta kako bi "izrokali" u još deset gradova SAD i Kanade.

Dugoočekivani povratak u Japan najavljen je za kasni april, ali ono što oduševljava fanove, ali i muzičare lično je nastup u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu - Kini. Sledi Novi Zeland, Australija, Južna Afrika po prvi put, a zatim hitaju u Evropu gde će se podugo zadržati - od maja do avgusta.

- Kada se ukazala prilika u "Air Atlanta Icelandic" da Boingom 747 proputujemo turneju "The Book of Souls", naravno da smo zgrabili priliku, pa ko ne bi? Najbolja stvar sa ovim avionom je njegova kolosalnost i zastrašujući kapacitet zahvaljujući kojem možemo da ponesemo čitavu tehniku za binu, produkciju, pultove... u prtljagu bez potrebe da pravimo silne modifikacije. Naravno, morali smo da ga "obojimo" i pomerimo nekoliko sedišta i sada svako od nas može da dobije čitav red sedišta i pošteno odspava - kazao je Dikinson.

Ipak, iako su tehničke stvari rešene, na Dikinsonu je još uvek da dobije dozvolu da pilotira. To čini na kako kaže "fantastičnom simulatoru 747 u Velsu" i kao dete se raduje svakom treningu.

- Jako smo uzbuđeni zbog pomisli da ćemo ovom turnejom omogućiti fanovima koji nas nikada nisu čuli uživo, da dođu na koncert. Naravno, radujemo se i ponovnim posetama starim prijateljima. Budite sigurni da vredno radimo na tome da napravimo šou za pamćenje - obećava Dikinson.

Potvrde datuma, lokacija i prodaje karata, kao i kompletne detalje o tome, šta fanovi mogu da očekuju od Mejdena i turneje "The Book of Souls" biće pojedinačno objavljene u svakoj zemlji, za nekoliko sedmica. Kao i obično, uticajni fan-klubovi obezbediće svojim članovima da kupe karte pre svih. Takođe, gde god je to moguće fan klub će organizovati i fan pit, za "povlašćene", kao i raniji ulazak na lokaciju.

"The Book Of Souls" je 16. album Mejdena, ali prvi dupli studijski album koji su objavili, a za izdavačku kuću Parlophone Records (BMG u SAD).

Mejdene je 1975. isnovao Stiv Heris, basista benda. Uz Adrijana Smita, Dejva Mareja i Janika Gersa, bubnjara Nika MekBrejna i pevača Brusa Dikinsona započeo je sagu zvanu Iron Maiden. Iako su tokom godina popularnosti imali sporadične oponente u vidu Metalike, Megadeta, a kasnije i glam-metal zvezda, fanovi su uvek muzičku scenu delili na "Mejdene i ostale".

Ukupno su izdali 25 albuma, od toga pet live-albuma, pet best of, 14 studio i jednu PC igru (Ed Hunter) s nekim njihovim izvedbama. Njihova maskota, Eddie, ne može se svrstati niti u jednu skupinu "čudovišta". Izgledom podseća na spoj kostura i zombija.

Kolos na nebu

Boing 747 je najprepoznatljiviji avion na svetu, čuven po velikom gornjem deku koji služi kao odeljak prve kase. Impresivne dimenzije od 70,7 metara dužine i 19,4 metra visine i raspon krila od zapanjujućih 64,4 metra omogućavaju ovom nebeskom kolosu da prelazi ogromne razdaljine bez sletanja i potrebe za dopunjavanjem goriva.

Eddie

Od početka slavnih dana Mejdena, grupu na svim njihovim nastupima prati i turobna maskota Eddie. Njegov izgled varirao je od albuma do albuma pa je bio i kiborg i mumija, ali i Margaret Tačer, a to je posledica i ličnog doprinosa svakog člana benda ponaosob. Zvanično, prvobitna maskota bila je papirna glava "The Head" što u izgovoru zvuči kao "Ed", ali godinama je kružila legenda da je Ed neka vrsta omaža članu benda koji je poginuo pre nego što su Mejdeni postali svetska atrakcija. Kako bilo, Ed je veoma prodavan brend.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.