Klub Bošnjaka: Vitalni nacionalni interes na Deklaraciju

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Apr.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klub Bošnjaka: Vitalni nacionalni interes na Deklaraciju

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, rekao je Srni šef Kluba Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović je rekao da se Bošnjaci ne mogu prepoznati u 9. januaru - Danu Republike Srpske, te da je Ustavom Srpske propisano da su u Srpskoj ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci, Hrvati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i ostali.

On je dodao da se Bošnjaci ne mogu prepoznati ni u vjerskim manifestacijama koje su karakteristične za taj dan.

Prema njegovim riječima, na nivou BiH je potrebno postići saglasnost i donijeti zakon koji bi regulisao pitanje praznika.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 17. aprila Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Narodna skupština smatra da je osporavanje pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.