Klinton ne treba da se izvinjava zato što je rekao istinu

Izvor: B92, 24.Maj.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton ne treba da se izvinjava zato što je rekao istinu

Varšava -- Bivši predsednik Poljske Leh Valensa rekao je da Klinton ne treba da se izvinjava Poljacima zato što je istina da oni i Mađari izabrali autoritarne vođe.

"Klinton je rekao istinu i nema šta da se izvinjava Poljacima. U Poljskoj se dešavaju stvari koje ne bi smele da se dese. Treba da se izvini premijerka Beata Šidlo čija partija je prevarila Poljake u toku predizborne kampanje. Da su rekli da neće poštovati trojnu podelu vlasti niko ih ne bi birao. Da nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sakrili neke ljude koje Poljaci ne podnose ne bi pobedili na izborima", kazao je nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu Leh Valensa u intervjuu za poljski list Žečpospolita.

Zbog Klintonove izjave na izbornom skupu njegove supruge Hilari Klinton da Poljaci i Mađari ne bi bili slobodni bez pobede SAD u Hladnom ratu, ali da su sada ustanovili da im demokratija nosi suviše problema pa traže autoritarne vođe kao što je Putin, poljska premijerka Beata Šidlo tražila je zvanično izvinjenje, dok je lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski poručio Klintonu da ide na posmatranja kod psihijatra.

"Odavno Pravo i Pravda želi da leči sve koji imaju drugačije mišljenje. Ja mislim da je trebalo ovi koji su sada na vlasti, pre izbora da prođu medicinska posmatranja", rekao je Valensa.

Bivši poljski predsednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, upozorio je međutim, da kritike ne treba upućivati Poljacima kao društvu, kako je to učinio predsednik Francuske Fransoa Oland kada je izjavio da ne bi želeo da Francuska ima društvo kao Poljska ili Mađarska.

"To je nesporazum. Loše je što je stranka Pravo i Pravda došla na vlast. Ali izabrani su na demokratskim i slobodnim izborima. Izbor je legitiman. Društvo se ponaša izuzetno dobro. Još ne izlaze na ulice da ih svrgnu. Mase čekaju na ispunjenje predizbornih obećanja. Možete nas optuživati da 50 odsto nije izašlo na izbore. Možete nas optuživati da smo izabrali loše, ali to se dešava svugde. I stranka Le Pena je bila blizu vlasti", kazao je Valensa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.