Kladimo se da ne znate šta znače oznake na biometrijskoj saobraćajnoj dozvoli? (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 15.Mar.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kladimo se da ne znate šta znače oznake na biometrijskoj saobraćajnoj dozvoli? (FOTO)

Biometrijske saobraćajne dozvole prepune su slovnih oznaka, kao i oznaka sa brojevima. Da li ste se ikad zapitali šta sve ova slova označavaju? Ono što svaki vozač sigurno zna napamet je broj registracije njegovog četvorotočkaša, ali ima podataka za koje nema potrebe da ih znate napamet.

Na prednjoj strani biometrijske saobraćajne dozvole, pod slovom A je registarski broj vozila, dok B označava datum prve registracije.

Datum izdavanja saobraćajne dozvole upisan je >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pored slova I, a odmah ispod tog podatka su prezime vlasnika (odnosno naziv pravnog lica) pod oznakom C.1.1, potom sledi ime vlasnika C.1.2.

Pod C.1.3. je upisano prebivalište (sedište) i adresa vlasnika.

Prezime korisnika vozila (odnosno naziv pravnog lica) je pod oznakom C.3.1, a ime korisnika vozila je upisano pod C.3.2, dok je C.3.3. prebivalište (sedište) i adresa korisnika vozila.

U donjem levom uglu saobraćajne dozvole je broj pod kojim je vozilo upisano u registar, dok se na suprotnoj strani nalazi serijski broj saobraćajne dozvole.

Na zadnjoj strani biometrijske saobraćajne dozvole pod oznakom D.1 upisana je marka vozila, dok D.2 znači tip vozila. Komercijalna oznaka (model) je pod "šifrom" D.3, a E je broj šasije.

Foto: registracija-vozila.rs

Najveća dozvoljena masa (model) je pod F.1, dok G označava masu. Do kada važi registracija upisano je pod slovom H, a K je homologacijska oznaka.

Ostala slova su tehničke karakteristike motora: P.1 - radna zapremina motora, P.2 - snaga motora u kW, P.3 - vrsta goriva ili pogona i Q - odnos snaga/masa u kW/kg (samo za motocikle).

Broj mesta za sedenje uključujući i mesto za vozača ima oznaku S.1, a S.2 je broj mesta za stajanje.

OVDE možete da pogledate i ostale podatke koji nisu vidljivi na dozvoli.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi nameti za vozače

Izvor: SandzakPress.net, 15.Mar.2017

Imate li automobil sa 5 ili sa 4 sjedišta? Ova provjera mnoge vlasnike stajaće kod prve redovne registracije dodatnih 1400 dinara za zamjenu saobraćajne dozvole. Radi se o novoj uredbi Agencije za bezbjednost saobraćaja, koja se odnosi na klasifikaciju vozila po dozvoljenom broju putnika. Tehnički...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.