Kitovi ubice rano ulaze u menopauzu da bi se posvetili unucima!

Izvor: Kurir, 18.Okt.2013, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitovi ubice rano ulaze u menopauzu da bi se posvetili unucima!

Evolucija je tako uredila stvari da ženke, kako stare, pre mogu da pomognu vrsti tako što će brinuti i štititi mladunce, nego da nastave sa reprodukcijom, kaže dr Den Franks

Kitovi ubice prestaju da se pare kad uđu u tridesete i četrdesete godine života jer ženke tada ulaze u menopauzu. To je nešto što se zna odavno. Ipak, naučnici su tek od nedavno došli do otkrića zbog čega su orke evoluirale na ovaj način.

Naučnici smatraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << orke prestaju sa reprodukcijom u tridesetim i četrdesetim kako bi mogle da se brinu o deci i unucima. Istraživači veruju da je ovo između ostalog posledica toga jer su kitovi ubice veoma socijalne životinje.

"Orke žive u tesno povezanim socijalnim grupama, sinovi i ćerke ostaju uz porodicu ceo život. Evolucija je tako uredila stvari da ženke, kako stare, pre mogu da pomognu vrsti tako što će brinuti i štititi mladunce, nego da nastave sa reprodukcijom", kaže dr Den Franks.

Naučnici su došli takođe do saznanja da se mužijak pari sa više ženki iz različitih grupa, ali da se na kraju vraća i ostaje u onoj grupi u kojoj se nalazi njegova majka.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kitovi ubice rano ulaze u menopauzu da bi se posvetili unucima!

Izvor: Dzungla.org, 18.Okt.2013

Evolucija je tako uredila stvari da ženke, kako stare, pre mogu da pomognu vrsti tako što će brinuti i štititi mladunce, nego da nastave sa reprodukcijom, kaže dr Den Franks OpširnijeKurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.