Kitarović: Pozitivni signali iz BG

Izvor: B92, 20.Apr.2015, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarović: Pozitivni signali iz BG

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da iz Beograda ima "pozitivne signale" u vezi sa budućiim odnosima Srbije sa Hrvatskom.

Kitarović je u jednosatnom razgovoru na slovenačkoj televiziji, posle trilateralnog sastanka u subotu sa predsednicima Slovenije i Austrije, rekla da iz kontakata sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ima osećaj da i zvanični Beograd "ne odobrava, već osuđuje neke neprihvatljive ekscese Vojislava Šešelja", prenela je Hina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na pitanje o problemu ćirilice u Vukovaru, Kitarović je kazala da je za poštovanje zakona, ali da nametanje i forsiranje ćirilice u Vukovaru na natpisima javnih ustanova "otvara stare rane" Hrvatima u tom gradu koji su pretrpeli stradanja.

Kitarović smatra da to ne smiruje, niti normalizuje situaciju ni za srpsku manjinu i da se nada da će lokalna vlast za to naći adekvatno i pametno rešenje.

"Teško je o tome govoriti ako ne dođete u Vukovar", rekla je hrvatska predsednica, ocenjujući da je nametanje ćirilićnih tabli sprovedeno tako da je u gradu izazvalo "nemir".

Pročitajte još: Prema istraživanju koje je sproveo Dnevnik TV Nove najlošiji potez Kolinde Grabar Kitarović do sada je uklanjanje Titove biste sa Pantovčaka nakon dve i po decenije.

Kitarović je potvrdila da neće otići u Moskvu na rusku proslavu 70. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata, navodeći da bi zbog sadašnje politike Vladimira Putina to bio pogrešni signal.

Prema njenim rečima bez više dijaloga i nalaženja političkog konsenzusa, Hrvatska neće moći da izađe iz krize, ističući da bi želela da podstakne jači dijalog vlade i opozicije da bi se došlo do političkog konsenzusa o budućnosti.

Ona je ponovila da insistira na sazivanju posebne sednice vlade na kojoj bi vlada "položila račune građanima" o tome što je do sada uradila, dodajući da u tome ne vidi nikakav problem, jer vlada ionako redovno zbog članstva u EU "polaže račune Briselu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.