RHMZ upozorava: Obilne kiše, deo zemlje u narandžastom

Izvor: B92, 02.Maj.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ upozorava: Obilne kiše, deo zemlje u "narandžastom"

Beograd -- Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilnu kišu u Srbiji, večeras, tokom noći i u utorak. Moguća manja lokalna izlivanja.

Kako je navedeno, u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se od 20 do 50 milimetara padavina, lokalno i više, naročito na istoku.

Postepeno slabljenje padavina očekuje se u sredu, uz još oko 20 milimetara na 12 časova na jugu i istoku zemlje.

Meteo-alarm RHMZ navodi da se na severu zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne zahteva posebna pripravnost, ali za veći deo Srbije važe upozorenja.

U zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj i istočnoj Srbiji na snazi je žuti meteo-alarm, dok za Kosovo i Metohiju i jugozapad zemlje važi narandžasti meteo-alarm.

Žuti meteo-alarm označava potencijalno opasne vremenske prilike, koje nisu neuobičajene, ali zahtevaju oprez. Narandžasti meteo-alarm podrazumeva opasno vreme i pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i mogu biti opasne po ljude i životinje.

RHMZ je naveo da je moguć porast vodostaja na više reka, kao i manja lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima.

"Na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava", navodi se.

Umeren i veći porast vodostaja prognoziran je i na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), kao i Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku).

"Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja", naveo je RHMZ.

I region se sprema za obilne padavine, pa su meteorolozi u Hrvatskoj i Sloveniji upozorili građane na jak vetar, kišu, grmljavinu i pljuskove.

Prema dostupnim prognozama, obilne padavine će trajati u celom regionu do četvrtka.

Inače, oblačno i kišovito vreme otežava saobraćaj na celoj putnoj mreži u Srbiji, a niska oblačnost smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj preko planinskih prevoja.

Kako je saopštio AMSS, ovakve vremenske prilike su razlog za podsećanje na opasnosti od odrona kojih ima na putevima kroz useke ibarske, đerdapske, sićevačke i grdeličke klisure.

Na putevima u planinskim predelima mogući su nanosi zemlje zbog prognoziranih obilnijih padavina i pljuskova.

Saobraćaj je umerenog intenziteta na auto-putevima s mogućim 10-minutnim zadržavanjima na pojedinim naplatnim rampama kao što su Sirig, Stara Pazova i Bubanj Potok, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UPOZORENJE AMSS Kiša otežava saobraćaj u Srbiji

Izvor: Blic, 02.Maj.2016

Oblačno i kišovito vreme otežava saobraćaj na celoj putnoj mreži u Srbiji, a niska oblačnost smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj preko planinskih prevoja, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije...Ovakve vremenske prilike su razlog za podsećanje na opasnosti od odorna kojih ima na putevima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.