Kinezi lansirali eksperimentalni svemirski brod

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi lansirali eksperimentalni svemirski brod

Kina je u petak ujutru lansirala eksperimentalni svemirski brod koji će kružiti oko Meseca i vratiti se na Zemlju u okviru priprema za prvo bespilotno sletanje na površinu Meseca i povratak.

Lansiranje sonde ka Mesecu

 

"Prva etapa putovanja uspešno je završena", saopštio je državni ured zadužen za naučne programe u oblasti nacionalne odbrane.

 

Ovaj osmodnevni program je proba misije planirane za 2017. godinu, čiji je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << spuštanje kineskog svemirskog broda na Mesec, uzimanje uzoraka i povratak na Zemlju.

 

Ukoliko misija bude obavljena, Kina će postati tek treća zemlja kojoj je to uspelo, posle SAD i Rusije.

 

Svemirski brod je poleteo rano jutros iz jugozapadnog lansirnog centra Sičang, odvojio se od rakete-nosača i ušao u Zemljinu orbitu, prenela je državna agencija Sinhua.

 

Kina je ranije lansirala dva lunarna orbitera, a prošle godine kineski svemirski brod spustio se na površinu Meseca. Nijedna od tih misija nije bila programirana za povratak na Zemlju.

 

Kina je nagovestila da je moguće slanje ljudi na Mjesec u budućnosti, ukoliko zvaničnici odluče da kombinuju svemirski let sa ljudskom posadom i istraživačke programe na Mesecu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.