Kinezi kupili ETEX

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi kupili "ETEX"

Nekadašnju fabriku staklenog vlakna "ETEX" iz Baljevca, kupili su kineski investitori firme "Tesla Solar", koji u njoj planiraju otvaranje pogona za proizvodnju solarnih panela i solarnih kolektora. Kako RTS saznaje, ovo je prva fabrika u Srbiji čiji su vlasnici postali državljani Kine.
Za sada zapošljava 35 radnika, uglavnom na poslovima priprema fabrike i adaptiranja za potrebe proizvodnje solarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << panela. U toku je uređenje kruga fabrike i njene unutrašnosti.

Plan čelnika "Tesla Solar" je zapošljavanje 150 radnika tokom dvogodišnjeg plana razvoja proizvodnje.
"U septembru se očekuje transport i montaža mašina, a odmah potom i obuka radnika koji će, nakon jednomesečnog probnog rada, potpisati ugovore sa fabrikom. Prvi proizvodi, izaći će iz fabričkih hala u prvom kvartalu 2016. godine", kaže generalni menadžer "Tesla Solar" Nenad Đukić.
U toku su, kako kažu, pregovori sa još dve kineske firme kojima će "Tesla Solar" iznajmiti fabričke hale. U pitanju su fabrika za proizvodnju veštačke kose i fabrika PVC stolarije, koje bi, prema tvrdnjama čelnika "Tesla Solar", mogle da uposle dodatnih 150 radnika.
Vlasnik "Tesla Solar" Vang Vei, ugostio je prethodnih dana direktora kineske Razvojne Banke za Balkan Vang Jašenga, sa kojim je razgovarao o potencijalnim investicijama i mogućnostima razvoja fabrike na duži vremenski period.
Fabrika raspolaže sa 13.000 m2 hala i više od šest hektara zemljišta.
"Direktor kineske razvojne banke Jašeng pozitivno je ocenio prostor u kome ćemo raditi i investicije koje planiramo", kaže Đukić.
Mišljenja meštana su u većini slučajeva pozitivna. Mnogi sa nestrpljenjem očekuju konkurs i preko potrebna mesečna primanja u naselju koje broji 2.500 stanovnika i gde su jedina primanja iz rudnika kamenog uglja koji će biti zatvoren u skorijoj budućnosti.
"Da nam je da počnemo da radimo. Nije bitno šta. Nauči čovek. Plata jeste bitna ali, bolja su ikakva primanja nego ništa. Omladina nema posla. U rudniku godinama nema konkursa, rado bi svi tamo otišli,  a svi smo bežali od njega. Ovo je sjajna prilika", kažu meštani Milan i Dragan.
Fabriku ISV Etex izgradili su Ibarski rudnici za tri godine, od 1976. do 1979. godine kada je i puštena u rad. Prvobitni plan Ibarskih rudnika je bio zatvaranje proizvodnje uglja i preorjentacija na proizvode od staklenog vlakna sa tada najsavremenijom tehnologijom.
Fabrika prvi put odlazi pod stečaj za vreme sankcija. Od tada je tri puta i sva tri puta završila pod stečajem.
Samo u ISV Etex je u dve smene radilo više od 600 radnika, a u Fabrici metalne stolarije "Ivo Lola Ribar" 200 manje.
rts.novipazar@rts.rs
+381 20 317 837

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.