Kineski premijer Li postao počasni građanin Beograda

Izvor: Press, 18.Dec.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski premijer Li postao počasni građanin Beograda

Premijeru Kine Li Kećijangu danas je uručena Povelja počasnog građanina Beograda, čime je on i zvanično postao treći najviši kineski zvaničnik koji je dobio tu titulu.
Li se potom na početku govora obratio sa "dobar dan", a završio izlaganje sa "hvala", poželeo je Srbiji razvoj i prosperitet i kazao "sada sam jedan od vas".

Kineskom premijeru povelju su na svečanosti u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << grada, kojoj su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić i predstavnici republičke i gradske vlasti, uručili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Mali je rekao da je ovo poseban trenutak za grad Beograd i Srbiju, koji će ući u našu istoriju.

„Beograd je vekovima spona istoka i zapada, a danas je most na kojem se oni susreću. Poveljom potvrđujemo dugu tradiciju dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda“, rekao je Mali.

On je podsetio da Beograd i Peking imaju sporazum o saradnji iz 1980. godine i najavio da će sledeće godine, povodom jubileja tog dokumenta, na poziv svog kolege posetiti Peking.

Mali je zahvalio kineskom premijeru što je ove godine Beograd bio domaćin Samita Kine i 16 zemalja CEE i istakao da su Srbija i glavni grad odlučni da iskoriste šanse koje su pred nama.

Po dolasku u Skupštinu grada, Li se upisao u spomen knjigu grada Beograda, koja datira iz pedesetih godina prošlog veka, a gradonačelnik Mali mu je pokazao stranice u koje su se upisivali njegovi sunarodnici prilikom poseta Beogradu.

Kineski premijer Li Kećiijang istakao je, u govoru povodom uručenja Povelje počasnog građanina, da je veoma počastvovan priznanjem, te da je tokom boravka u Beogradu osetio duboko prijateljstvo naroda Srbije prema kineskom narodu.

On je podvukao da postoji čvrsto i tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije, politickco poverenje i da obe zemlje insistiraju na uzajamnom poštovanju.

"Sarađujemo na principima uzajamne koristi i zajedničke pobede. Naša želja je mir u celom svetu, i stabilnost u ovom regionu, i zato insistiramo na mirovnom razvoju", poručio je Li.

On je ukazao da je danas imao prilike da otvori most na Dunavu, dodajući da su tokom ratova bombardovani mostovi, a da se oni grde u miru, te da je izgradnja pokazatelj da se dve zemlje zalažu za održivi mir.

Takođe je preneo da je posetio Kalemegdan i ušće reka Dunav i Sava, te da je svestan njihovog istorijskog zančaja, i da je osetio težnju srpskog naroda za mirom i stabilnošću u regionu.

U razgovorima sa premijerom Srbije, kako je naglasio, postignut je niz dogovora i potpisano više sporazuma o praktičnoj saradnji, te dodao da je spreman da podstiče kompanije iz Kine da investiraju u region, čime bi se doprinelo otvaranju radnih mesta i ujedno pomoglo ulasku kineskih proizvoda na međunarodno tržište.

Unapređenje saradnje Kine i Sbrije ne koristi samo ovim zemljama, već i vodi ka produbljivanju saradnje u centralnoj i istočnoj Evropi, a time predstavlja i doprinos kinesko-evropskih odnosa.

Kao počasni građanin Beograda Li, koji se na početku govora obratio sa "dobar dan", a završio izlaganje sa "hvala", poželeo je Srbiji razvoj i prosperitet i kazao "sada sam jedan od vas".

Srpski premijer poručio je da će Srbija učiniti sve da se projekti koji su dogovoreni tokom posete kineskog premijera Li Kećijanga ostvare na najozbiljniji i najkvalitetniji način, jer će svaki od njih biti korak ka modernizaciji države i boljoj ekonomiji.

“Želim da vas uverim da ćemo učiniti sve što možemo da projekte ostvarimo na najozbiljniji i najkvalitetniji način jer je svaki projekat korak ka moderanizaciji drzave i boljoj ekonomiji koja će poboljšati život građana”, rekao je Vučić kineskom premijeru.

Ceremoniji je prisustvovao i savetnik predsednika Republike Oliver Antić.

Do sada je dodeljeno 26 Povelja počasnog građanina Beograda, a kineski premijer je 27. ličnost kojoj je titula dodeljena.

Skupština grada je 28. novembra proglasila premijera Kine za počasnog građanina srpske prestonice, a podršku tom predlogu dale su sve odborničke grupe.

U odluci da premijer Kine bude proglašen za počasnog građanina Beograda se, između ostalog, navodi da je on dao doprinos unapređenju sveukupne saradnje između institucija Kine i Srbije.

Zvanje Počasni građanin Beograda uvedeno je 19. jula 1954. godine. Ono se dodeljivalo sve do 1985. godine, visokim stranim državnicima, koji su bili u poseti Jugoslaviji, a ponovo je uvedeno 2006. godine.

Li je treći kineski zvaničnik koji je dobio titulu počastnog građanina Beograda, a ranije su je dobili i bivši premijer Kine Hua Guofeng i nekadašnji predsednik Kine Li Sjennjen.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski premijer Li počasni građanin Beograda (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2014

Premijeru Kine Li Kećijangu danas je uručena Povelja počasnog građanina Beograda, čime je on i zvanično postao treći najviši kineski zvaničnik koji je dobio tu titulu...Li se potom na početku govora obratio sa "dobar dan", a završio izlaganje sa "hvala", poželeo je Srbiji razvoj i prosperitet...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Li: Kreiramo blistavu budućnost dve zemlje

Izvor: Press, 18.Dec.2014

Premijer Kine Li Kećijang upisao se danas u Spomen knjigu Grada Beograda, koja datira iz pedesetih godina prošlog veka. . "Da duboko negujemo dobre odnose Kine i Srbije i tako kreiramo blistavu budućnost dve zemlje", napisao...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.