Kineski magični zec postao zvezda interneta

Izvor: Blic, 27.Mar.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski "magični zec" postao zvezda interneta

Društvene mreže su preplavljene poslednjih dana oduševljenim komentarima o simpatičnoj, pufnastoj životinjici po imenu Ili pika ili tjanšanska pika.

Malog sisara, nalik zecu, koji živi isključivo u planinama na severoistoku Kine, uslikao je Li Veidong, biolog u penziji koji već 30 godina prikuplja podatke o ovoj životinji.

Kako prenosi BBC, Li se prvi put našao oči u oči s "magičnim zecom" 1983. godine u planinama Tjanšan.

"Satima sam se verao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po planini i kada sam stao da se malo odmorim, iznenada sam spazio senku malog stvorenja koje je protrčalo", ispričao je kineski stručnjak.

"Onda sam video par zečjih ušiju iza jedne stene. Životinja me je posmatrala. Pomislio sam da je to nešto najlepše i najčudnije što sam video", rekao je on.

Nakon tri godine istraživanja, Li i njegov tim su životinju nazvali Ili pika, po prefekturi u provinciji Sindjang u kojoj je otkrivena.

Mali zec, čiji je naučni naziv Ochotona iliensis, živi u rupama u stenama na 2.800 do 4.000 metara nadmorske visine. Hrani se planinskim travama.

Poslednjih trideset godina, stanište tjanšanske pike smanjilo se za čak 71 odsto, dovodeći u pitanje njen opstanak, kazao je Li koji je ovo misteriozno stvorenje video svega u nekoliko navrata, poslednji put nedavno, nakon 24 godine.

Danas je tjanšanska pika ugrožena vrsta. Pretpostavlja se da ih ima manje od 1.000.

Iznenadna slava tjanšanske pike na internetu zabrinula je Lija.

"Mnogi ljudi su mi pisali, nudivši mi pomoć u zaštiti ove životinjice. Na žalost, veća pažnja znači i veću opasnost za piku".

Tjanšanska pika je veoma stara vrsta. Postoji decenijama.

"Ne smemo dozvoliti da nestane pred našim očima", zaključio je kineski biolog.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.