Kina: Oslobođena novinarka osuđena za odavanje državnih tajni

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2015, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Oslobođena novinarka osuđena za odavanje državnih tajni

PEKING - U Pekingu je danas zbog zdravstvenih problema puštena na slobodu 71-godišnja novinarka Gao Ju koja je proglašena krivom za otkrivanje državnih tajni.

Gao Ju je uhapšena u aprilu prošle godine, kada je osuđena na sedam godina zatvora, ali je kazna poslije uložene žalbe smanjena na pet godina.

Sud je tada utvrdio da je ona medijima u Hong Kongu otkrila dokumente Kineske komunističke partije.

Ona je najpre priznala krivicu, ali je onda rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da je to učinila pod prisilom.

Gao Ju bila je tri puta u zatvoru.

Prvi put je uhapšena ubrzo poslije protesta na pekinškom trgu Tjenanmen 1989. godine, jer je podržavala političke reforme.

Tada je u zatvoru provela godinu dana.Potom je u zatvoru bila od 1993. do 1999. godine, pošto je proglašena krivom za otkrivanje držanih tajni u inostranstvu.

Gao Ju je prva dobitnica nagrade UNESKO za slobodu medija, 1997. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.