Izvor: Blic, 04.Dec.2016, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Nađeno čak 25 miliona "'nestalih "beba

Naučnici smatraju da je u Kini nestalo izmedu 30 i 60 miliona devojcica, navodno pobačenih ili ubijenih odmah po rodjenju, zbog državne politike "jedna porodica jedno dete" i narodnih običaja da treba imati sina.

Ipak, istraživači iz SAD i Kine misle da su pronašli i većinu tih devojčica, pa pretpostavljaju da mnoge porodice rodjenje devojčica nisu ni prijavile.

Džon Kenedi sa Univerziteta u Kanzasu kaže da se smatra da nedostaje 30 miliona devojčica u populaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kine, prenosi portal Index.hr.

"To je veličina Kalifornije, a one su samo nestale. Većina koristi demografsko objašnjenje da kaže da su abortus i ubistvo dece razlozi što se ona ne pojavljuju u popisima stanovništva. Mi smatramo da postoji političko objašnjenje", rekao je Kenedi.

Istraživački tim je do ovakvih otkrića došao posle razgovora sa lokalcima u provinciji Šansi, a jedna od njih je imao dve devojčice i sina, a prema mladjoj kćerki se odnosio kao prema nepostojećoj. Tu je postojao i princip da, ako je prvo dete žensko, onda porodica može da ima i drugo dete.

Nakon što su ovu praksu potvrdili i drugi njihovi sagovornici, istraživači su uporedili brojku dece rodjene 1990. sa brojkom 20-godišnjih Kineza u 2010. godini. Otkrili su "višak" od četiri miliona ljudi, te da je čak milion žena više nego muškaraca.

"Ako obuhvatimo razdoblje od 25 godina, moguće je da ukupno 25 miliona žena nisu u statistici rodjenih", rekao je Kenedi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina: Nađeno čak 25 miliona "nestalih" beba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2016

Naučnici smatraju da je u Kini nestalo između 30 i 60 miliona devojčica, navodno pobačenih ili ubijenih odmah po rođenju, zbog državne politike "jedna porodica - jedno dete" i narodnih običaja da treba imati sina...Ipak, istraživači iz SAD i Kine misle da su pronašli i većinu tih devojčica,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.